Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Με "εργαλείο" της, το μέλλον


Χειροκροτήσαμε, χαρήκαμε, πανηγυρίσαμε σπουδαίες επιδόσεις, πολλά χρυσά μετάλλια από τους ίδιους αθλητές, σκεφτήκαμε ότι εμείς δεν νιώσαμε και πολλές χαρές με τα ελάχιστα μετάλλια, όμως ίσως μετά από ένα, δύο ή ακόμα και οχτώ χρόνια τα πράγματα να αλλάξουν.
Η χαρά για τα χρυσά του Μάικλ Φέλπς ή τα εξωπραγματικά παγκόσμια ρεκόρ του Ουσέν Μπολτ, και πολλά ακόμα ίσως αποδειχθεί ότι δεν ήταν πραγματικά, αλλά ψεύτικα. Μακάρι να μην συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, όμως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ δείχνει ότι δεν μιλά μόνο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, αλλά παίρνει μέτρα που θα αποδώσουν έστω και στο μέλλον.
Μετά την απόφαση αποκλεισμού από την επόμενη διοργάνωση όσων αθλητών βρέθηκαν αν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στο Πεκίνο, το μέτρο της κατάψυξης των δειγμάτων για οχτώ χρόνια και επανεξέτασή τους θα φέρει σίγουρα αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί το «μυστικό Παιχνίδι» του ντόπινγκ στηρίζεται στο γεγονός ότι πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούν ορισμένοι αθλητές δεν ανιχνεύονται σήμερα, αλλά μετά από ένα ή και περισσότερα χρόνια. Έτσι σήμερα μπορεί να μην είναι απαγορευμένες, αλλά αύριο ποιος… ξέρει.
Και επειδή ο Ζακ Ρογκ θέλει να… μάθει έδωσε το δικαίωμα στη ΔΟΕ να ξεπαγώσει μετά από χρόνια τα δείγματα, να τα ελέγξει και αν βρεθούν ουσίες τότε να πάρει πίσω μετάλλια και ρεκόρ.

Ρογκ: Αληθινά εξαιρετικοί Αγώνες
Με τον χαρακτηρισμό «αληθινά εξαιρετικοί» έκλεισε την ομιλία τους στην Τελετή Λήξης ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Το αποχαιρετιστήριο πάρτι των Ολυμπιακών είχε πιο δυναμικό ρυθμό, την ίδια ακρίβεια στο συντονισμό των κινήσεων και πολύ χρώμα και πυροτεχνήματα, όπως και της έναρξης. Ζήσαμε είναι ακόμα ο Ζακ Ρογκ 16 ένδοξες ημέρες, και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της διοργάνωσης.
Σειρά έχει πλέον το Λονδίνο. Από σήμερα η Ολυμπιακή Σημαία κυματίζει στη βρετανική πρωτεύουσα. Στον γενικό απολογισμό, η ΔΟΕ συνδέει τις εξαιρετικές επιδόσεις με τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις, αφού έγιναν 132 Ολυμπιακά ρεκόρ, 43 παγκόσμια (ορισμένα ακόμα και πέρα από τη φαντασία), πήραν μέρος 204 χώρες από τις οποίες οι 87 ανάμεσά τους και η Ελλάδα (59η θέση) κέρδισαν έστω και ένα μετάλλιο με το Αφγανιστάν, τον Μαυρίκιο, το Τατζικιστάν και το Τογκό να παίρνουν για πρώτη φορά μετάλλιο, ενώ το πρώτο τους χρυσό κέρδισαν σε Ολυμπιακούς το Μπαχρέιν, η Μογγολία και ο Παναμάς. Πρωτιά των Κινέζων και στην τηλεοπτική κάλυψη που έγινε στη νέα ψηφιακή τεχνολογία, αν και στην Ελλάδα αυτό δεν το καταλάβαμε αφού η ΕΡΤ παρά τα χρήματα που μας παίρνει… καίει κάρβουνο.
Και επειδή η ΔΟΕ δεν μπορεί να ξεχάσει τις περιπέτειες στην Αθήνα στον απολογισμό της λέει ότι το site της δέχθηκε μόνο την πρώτη εβδομάδα περισσότερους επισκέπτες από ότι και τις δύο εβδομάδες του 2004 με πάνω από 5 εκατ. «μοναδικούς επισκέπτες» όταν πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 2,8 εκατ. Στο επίσημο απολογισμό μπήκαν τα 8 μετάλλια του Φελπς, οι επιδόσεις του Μπολτ τα υψηλά μερίδια τηλεθέασης 80% στην Κίνα και 50% στις ΗΠΑ της τελετής έναρξης, καθώς και τα 40 θετικά δείγματα πριν από τους Αγώνες, τα 4 κατά τη διάρκεια και οι περίπου 5.000 έλεγχοι.