Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

29οι Ολυμπιακοί Αγώνες: Πεκίνο 2008


Ο τυχερός αριθμός της Κίνας είναι το «8» και όπως ήταν αναμενόμενο θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008, χρονιά της νίκης, αφού αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που διεκδικούσαν τη διοργάνωση. Στις 8.08 το βράδυ τοπική ώρα (3.08μμ Ελλάδος) στις 8/8/2008 θα ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού παρουσία δεκάδων ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου και του απερχόμενου σε μερικούς μήνες Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.
Η τελετή θα έχει συνολική διάρκεια 3,5 ώρες και όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο μέρος της διέρρευσε πριν από μία εβδομάδα όταν ένας Κορεάτης κατάφερε ότι δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 20 χρόνια σε Ολυμπιακούς, να βιντεοσκοπήσει τη γενική δοκιμή. Σύμφωνα με το τελετουργικό ο «πυρήνας» της τελετής, το καλλιτεχνικό μέρος θα έχει διάρκεια μίας ώρας και θα είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια. Το πρώτο με ιστορικές στιγμές της Κίνας από την περίοδο του αρχαίου της πολιτισμού και το δεύτερο για το σύγχρονο θαύμα της Κίνας με το μουσικό θέμα, τραγούδι των Ολυμπιακών αν προτιμάτε, να ερμηνεύουν στο τέλος ο Κινέζος Λιου Χουάνγκ μαζί με τη Βρετανίδα Σάρα Μπρίτμαν.
Αμέσως μετά αρχίζει η παρέλαση των 204 ομάδων σύμφωνα με τους Κινεζικούς χαρακτήρες, πρώτη την Ελληνική αποστολή, σημαιοφόρο τον Ηλία Ηλιάδη, αθλητή του τζούντο και συνολική διάρκεια δύο ώρες. Την έναρξη θα κάνει ο πρόεδρος της Κινεζικής Δημοκρατίας Χου Γιντάο, ενώ στο τέλος σχεδόν ένα εκατομμύριο πυροτεχνήματα θα φωτίσουν ολόκληρη την πόλη του Πεκίνο και θα είναι ορατά ακόμα και στα σημεία όπου οι άνθρωποι της πόλης αδιαφορούν για τη διοργάνωση, όπως συμβαίνει στις εκατοντάδες συνοικίες με τις παράγκες και τους χωμάτινους δρόμους.
Βέβαια δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το φολκλορικό μέρος. Αυτό θα προηγηθεί και μέσα σε 75 θα παρουσιαστούν καλλιτέχνες από 28 διαφορετικές ομάδες της Κινεζικής επικράτειας. Πάντως όλα τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρις τις 7.00μμ τοπική ώρα (2.00μμ Ελλάδος).
Στα Ελληνικά τώρα έγινε η «επίσημη είσοδος» στο Ολυμπιακό Χωριό της Ελληνικής αποστολής, ένα τελετουργικό που περιλαμβάνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου κάθε χώρας και έπαρση της Σημαίας. Βέβαια οι Κινέζοι δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση ούτε μία φωτογραφία από την τελετή όταν στην επίσημη ιστοσελίδα τους υπάρχουν αναφορές για όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές αποστολές.
Το "Μακεδονικό": Με καθυστέρηση δύο ημερών αποκαταστάθηκε η τάξη στο θέμα της FYROM και την είσοδο της συγκεκριμένης χώρας στο Ολυμπιακό Χωριό και αφού εκατοντάδες blogers έστειλαν mails στους Κινέζους. Όσο για την Ελληνική πλευρά κινήθηκε με διαφορά μιας μέρας. Από την Ελλάδα ξεκίνησε το θέμα...