Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Η κόντρα με τον Σεβαστή και το «καπέλο» της ΔΟΕ


Έργα και όχι λόγια από πλευράς ΔΟΕ για την υπόθεση ντόπινγκ της Φανής Χαλκιά και του προπονητή της Γιώργου Παναγιωτόπουλου. Κατέθεσε μήνυση στην Ελληνική δικαιοσύνη και ζητά να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες. Το είπε και το έκανε…
Αντίθετα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή της οποίας αρκετά μέλη βγήκαν όλες αυτές τις ημέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα δηλώνοντας ότι μάχονται το ντόπινγκ και ότι ζητούν να μάθουν τι έχει γίνει δεν έπραξε τα… αυτονόητα. Αν και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει την αποκλειστική ευθύνη για της εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς δεν ζήτησε από τη δικαιοσύνη να κάνει τίποτα, απλά καταθέτουν ως μάρτυρες στην υπόθεση αν και όταν τους ζητηθεί.
Κανείς δεν ξέρει τίποτα, κανείς δεν κάνει τίποτα, εκτός από βαρύγδουπες δηλώσεις για «νεκρούς» και φυσικά κανείς δεν θίγεται από την ξεφτίλα και τον διασυρμό της χώρας μας στο εξωτερικό.
Βέβαια από την άλλη πλευρά η εποπτεύουσα αρχή της ΕΟΕ, η ΔΟΕ δεν ζήτησε από τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα να κινηθεί δικαστικά. Την… προσπέρασε ο Ζακ Ρογκ, σα να μην υπήρχε. Διόρισε η ίδια δικηγόρους, κατέθεσε μήνυση για δυσφήμιση των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα θα παραστεί και ως πολιτική αγωγή όταν θα έρθει η ώρα της ακροαματικής διαδικασίας.
Το είχαμε γράψει και τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο, ότι μας… καπέλωσε η ΔΟΕ. Τους λόγους δεν τους γνωρίζουμε, όμως από την άλλη δεν είδαμε και καμία αντίδραση από τη Ελληνική πλευρά, ούτε και κάποια παρέμβαση της Πολιτείας και ειδικότερα του Γιάννη Ιωαννίδη.
Γιατί μπορεί η ΕΟΕ να δίνει λόγω στη ΔΟΕ, όμως οικονομικά είναι εξαρτημένη από την Ελληνική Πολιτεία, δηλαδή από όλους εμάς.
Το χειρότερο για την ΕΟΕ είναι ότι δεν έχει συνεδριάσει ούτε η πειθαρχική της επιτροπή για να επιβάλει κυρώσεις και να πάρει μέτρα, ούτε κάποιο άλλο όργανο. Το θέμα όμως δεν είναι το «ντόπινγκ» το θέμα είναι η κόντρα τους προέδρου της Μίνωα Κυριακού με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή. Πέρσι τέτοια εποχή τον κατηγορούσε για υπόθαλψη στην περίπτωση του Λάμπρου Παπακώστα, τον δίκασε στην Επιτροπή Φίλαθλου Πνεύματος, όμως στο Αθλητικό δικαστήριο δικαιώθηκε ο Σεβαστής.
Τώρα ο Μίνωας Κυριακού ζητά να εφαρμοστεί και στον ΣΕΓΑΣ, η αποπομπή της διοίκησης και τους Σεβαστή συνεπώς όπως στην περίπτωση της Άρσης Βαρών, όταν πιάστηκε η ομάδα με 11 αθλητές με την ίδια ουσία «m3». Αυτό το ζητά από την πολιτεία να το εφαρμόσει αν και γνωρίζει ότι ο στίβος είναι ατομικό άθλημα και κάθε αθλητής έχει τον δικό του προπονητή, αυτό που στην Αμερική ονομάζεται «προσωπικός».
Η ομοσπονδία λοιπόν δεν μπορεί να φέρει ευθύνη. Δεν έχει γίνει πουθενά κάτι τέτοιο στον κόσμο, ούτε και στις ΗΠΑ όταν… έσκασε η υπόθεση BALCO και αρκετούς ολυμπιονίκες εμπλεκόμενους (Τζόουνς, Μοντγκόμερι κ.ά). Γιατί αν δεχθούμε ότι μεταφέρεται στη διοίκηση η ατομική ευθύνη, τότε μάλλον θα πρέπει να παραιτηθεί και η Ολομέλεια της ΕΟΕ, αφού αυτή θα έπρεπε να έχει φροντίσει ώστε να είναι «καθαρή» η αθλήτρια.
Όμως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών η ΕΟΕ μπαίνει πάντα σε εκλογική διαδικασία, για τα μέλη της επόμενης 4ετίας και φυσικά για εκλογή προέδρου. Το Γενάρη θα γίνουν οι εκλογές και ήδη ο Μίνωας Κυριακού έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Προς το παρόν τους τουλάχιστον γιατί μας έχει συνηθίσει να την… αποσύρει όπως στην περίπτωση για την προεδρεία της IAAF, όταν κατάλαβε ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν θα τον πρότεινε για υποψήφιο. Αυτό είναι πουν δεν έχει συγχωρήσει στον Βασίλη Σεβαστή, με τον οποίο είναι σε διαμάχη τα δύο από τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Κυριακού.
Όσο για τον αθλητισμό…