Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Η ρύπανση στο... αποκορύφωμά της


Μπορεί να προσπαθούν να ελέγξουν τους ξένους δημοσιογράφους και να διαχειριστούν τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας την είσοδο των χρηστών, όμως για τον ρίπο PM10 (αιωρούμενα μικροσωματίδια και καπνός από τα καύσιμα) που πνίγει την πόλη του Πεκίνου ελάχιστα θα πετύχουν.
Απλά «αισιοδοξούν» ότι θα είναι καλή η ποιότητα του αέρα που θα αναπνεύσουν αθλητές, επίσημοι και θεατές κοντά στο όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Και λένε «αισιοδοξία» γιατί παρά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας 3,3 εκατ. οχημάτων σε καθημερινή βάση εφαρμόζοντας το μέτρο «μονά-ζυγά» χθες οι ρύποι ήταν εκείνοι που έκαναν… ρεκόρ φτάνοντας τα 292 μικρογραμμάρια, σχεδόν 6 φορές πάνω δηλαδή.
Ουσιαστικά μιλάμε για μία απίστευτη ατμοσφαιρική κόλαση που οι Κινέζοι δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν. Έτσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν καθυστερήσεις στην έναρξη των αγωνισμάτων αν η κατάσταση είναι αποπνικτική όμως δεν ξεκαθαρίστηκε το «όριο» για την καθυστέρηση ή ακόμα και για τη ματαίωση.
Και για να γίνουμε πιο κατανοητοί σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας του έτους 2004 το Κάιρο ήταν η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση και το ρίπο PM10 στα 169 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στο Νέο Δελχί στα 150 στην Καλκούτα στα 128 και στο Πεκίνο στα 89. Αντί για μείωση, αύξηση όταν άλλες Ολυμπιακές πόλεις όπως το Λονδίνο (2012) ήταν στα 21 μικρογραμμάρια, η Αθήνα στα 43, το Σίδνεϊ στα 20 και η Σεούλ στα 41 με στοιχεία πάντα του 2004.
Πάντως οι Κινέζοι λένε ότι οι μέρες με «μπλε ουρανό» όπως τις χαρακτηρίζουν και ρύπανση κάτω από τα 100 (!) μικρογραμμάρια από 100 που ήταν το 1988 έγιναν 246 το 2007 και έχουν στόχο για το 2008 τις 256 ημέρες !!!