Μπορεί ο νέος κώδικας τη WADA να έχει δεχθεί σκληρή κριτική να λένε ορισμένοι ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητών, όμως τον υπέγραψαν και τα τελευταία πέντε αθλήματα που είχαν πάρει το Νοέμβριο παράταση έξι μηνών.
Η γυμναστική, η πάλη, το βόλεϊ, το χάντμπολ και το μοντέρνο πένταθλο θα διενεργούν ελέγχους ντόπινγκ εκτός αγώνων – αιφνίδιους δηλαδή – σε ένα πρόγραμμα που το ονόμασαν δοκιμαστικό.
Και τα 26 Ολυμπιακά αθλήματα, αυτά δηλαδή που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο, ακολουθούν τους κανονισμούς της WADA και έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τους νέους κανόνες.
Αποσύρθηκε λοιπόν η απειλή που κρεμόταν από… πάνω τους για έξοδό τους από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα.
Σε μία περίοδο που επτά αθλήματα διεκδικούν το πολύ δύο θέσεις για τους Αγώνες του 2016, τυχόν «αποβολή» κάποιων εξ αυτών θα βοηθούσε να ανοίξουν οι πόρτες… διάπλατα στα υπόλοιπα.
Και οι διοικήσεις των παγκόσμιων ομοσπονδιών γνωρίζουν ότι χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχουν λεφτά από τη τηλεόραση ούτε και από τους χορηγούς με αποτέλεσμα να σταματήσουν ακόμα και τα δικά τους πρωταθλήματα, παγκόσμια και ηπειρωτικά.
Άλλωστε όταν η FIFA και η IAAF έχουν υπογράψει με τη WADA, παρά τις διαμαρτυρίες, που έχουν και τη μερίδα του… λέοντος τότε οι… μικρές δεν έχουν άλλο δρόμο.
Βέβαια το ντόπινγκ δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ από τον αθλητισμό. Ουσίες και μέθοδοι είναι ένα βήμα μπροστά από τα εργαστήρια και της WADA. Όμως η απόφαση της ΔΟΕ να καταψύχει τα δείγματα και να κάνει επανέλεγχο μετά από καιρό αυξάνει το ρίσκο στους αθλητές που θέλουν να… κλέψουν.
Έξι αθλητές πιάστηκαν με τη μέθοδο αυτή, δύο από τους οποίους είχαν κερδίσει μετάλλια. Πάντως η διαδικασία της κατάψυξης κοστίζει. Το ποσό αγγίζει τα 29.000 δολ. για τα περίπου 4.800 δείγματα στο Πεκίνο.