Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Δρακόντεια μέτρα στη Μαδρίτη για την επίσκεψη της ΔΟΕ

Τρέλα έχει πιάσει τους Ισπανούς με την επίσκεψη των 13 μελών της ΔΟΕ που τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητας της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.
Μόνο με επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να συγκριθεί. Και αυτό γιατί τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί ώστε να μην υπάρξει κάποιο… απρόοπτο. Απρόοπτο που ακούει στο όνομα «ΕΤΑ», οργάνωση των Βάσκων.
Φυσικά δεν είναι μόνο τα μέτρα ασφαλείας που διαθέτουν για τη Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ και την ομάδα της.
Θα έχουν και… βασιλικές τιμές αφού θα τους δεχθεί ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία, ενώ συνάντηση θα έχουν και με τον πρωθυπουργό Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.
Η Μαδρίτη τελευταίος σταθμός της επιτροπής αξιολόγησης θέλει να περάσει το μήνυμα των «καθαρών» αγώνων και σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζουν πολλά.
Από… αέρος λοιπόν καθώς έφταναν στη Μαδρίτη είδαν το λογότυπο της πόλης να καταλαμβάνει 131 στρέμματα με χρώματα οικολογικά – φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ στα σχέδια των Ισπανών είναι να γίνει η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και τους χώρους που θα γίνουν έργα με υβριδικό λεωφορείο.
Και επειδή εκτός από το… περιβάλλον θα πρέπει να έχουν και έναν πολύ καλό φάκελο με ιδέες και προτάσεις σας λέμε ότι το 77% των εγκαταστάσεων είναι έτοιμες ή στο στάδιο της κατασκευής στο γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της πόλης καθώς και ότι όλα τα αθλήματα θα είναι σε μία ακτίνα το πολύ 10χλμ. από το κέντρο της πόλης (φωτό).
Η Μαδρίτη διεκδικεί Ολυμπιακούς για δεύτερη φορά μετά το 2012 και τέθηκε εκτός μάχης στην τρίτη ψηφοφορία. Εκεί έχασε από το Παρίσι με μία δύο ψήφους διαφορά (33-31) και έτσι στον τελικό με το Λονδίνο πέρασε το Παρίσι όπου και έχασε με 54-50.
Στην Ισπανία η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ ολοκληρώνει την περιήγησή της στις τέσσερις πόλεις. Μέσα σε διάστημα ενός μηνός πήγε σε Σικάγο, Τόκιο, Ρίο ντε Τζανέιρο και τώρα Μαδρίτη, είδε και άκουσε πολλά, ενώ συναντήθηκε με όλους τους προέδρους των παραπάνω χωρών και τους πρωθυπουργούς.
Πέραν των αθλητικών η ΔΟΕ έχει και συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.