Οι τραπεζίτες στις μεγάλες χώρες που κοιτούν τους αριθμούς πιστεύουν ότι έρχεται η ανάκαμψη στην οικονομική κρίση και η κατάσταση βελτιώνεται. Οι πολίτες όμως που νιώθουν το πρόβλημα με την ανεργία τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές, έχουν διαφορετική άποψη.
Στη Βρετανία λοιπόν, μία από τις μεγάλες χώρες με την ανεργία να «χτυπά» όλους τους κλάδους και την ανεργία να είναι στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες μπαίνει το ζήτημα της εργασία σε βρετανικά έργα από Βρετανούς.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα βρετανικό έργο και τα συνδικάτα θέλουν Βρετανούς να απασχοληθούν πρώτοι σε αυτά και μετά από άλλες εθνικότητες. Για αυτό και έκαναν διαδήλωση έξω από το εργοτάξιο στο Στράτφορντ (φωτό BBC), ενώ μετά πήγαν και στο Κοινοβούλιο.
Περισσότεροι από 400 εργάτες από περιοχές όπως το Γιοργκσάιρ, το Βόρειο Λίνκολσαϊρ και άλλες περιοχές κοντά στο Ολυμπιακό Πάρκο συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν βρίσκουν δουλειές οι Βρετανοί. Και δεν βρίσκουν όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή όπως είπε ο Κιθ Γκίμπσον του συνδικάτου GMB, οι ξένοι δεν ακολουθούν τις συλλογικές συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας που ορίζουν τα συνδικάτα.
Η άλλη πλευρά, αυτή της κατασκευής των έργων λέει ότι το 70% είναι εργάτες από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ οι αγγελίες για δουλειά πηγαίνουν πρώτα στα τοπικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί εργάτες στα Ολυμπιακά έργα, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Αθήνα. Εδώ το… 70% ήταν αλλοδαποί για να μην πούμε και περισσότεροι.
Το πρόβλημα των Βρετανών ξεκινά από τη δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσλαμβάνουν Ευρωπαϊκές εταιρίες προσωπικό από άλλες χώρες με τη νομοθεσία της χώρας που προέρχονται οι εργάτες για προσωρινά έργα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή οι Έλληνες εργάτες θα παίρνουν το ημερομίσθιο που ισχύει στην Ελλάδα και όχι στην Αγγλία, κάτι που περιορίζει σημαντικά το κόστος κατασκευής.