Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ο Λιούνκβιστ… άδειασε την ΕΕ στο συνέδριο της Αθήνας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο αντιπρόεδρος της WADA, Άρνε Λιούνκβιστ, που συμμετέχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αθήνα.
Στο συνέδριο βρέθηκε το greek-olympics.blogspot.com και παρακολούθησε την τοποθέτηση του κ. Λιούνκβιστ που υπερασπίστηκε το νέο κανονισμό, τους αναδρομικούς ελέγχους και τα κατεψυγμένα δείγματα, και απέδωσε τις αντιδράσεις σε αθλητές που δεν έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο για ελέγχους εκτός αγώνων.
Όσο για τις αντιδράσεις της ΕΕ σχετικά με την παραβίαση ατομικών ελευθεριών, ο Σουηδός δεν θέλησε να ασχοληθεί…
Η δικαιολογία είναι… φτηνή για τη WADA, αλλά και για τη ΔΟΕ που στηρίζει την προσπάθεια για αθλητισμό πέρα από εξαρτήσεις, ουσίες και μεθόδους. «Η διατήρηση των δειγμάτων και ο επανέλεγχος, επέτρεψε να πιαστούν αθλητές που μας είχαν ξεγελάσει» δήλωσε στην τοποθέτησή του, ενώ τόνισε ότι επανέλεγχοι θα γίνουν και στο μέλλον όταν κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις πάνω στις ουσίες του ντόπινγκ.
Και έφερε ως παράδειγμα την ερυθροποιητίνη CERA που ανιχνεύθηκε και στους έξι αθλητές με τεστ που αξιοποιήθηκε μετά τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο. Η 8ετής περίοδο επανελέγχων στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι οι πιθανότητες να ξεφύγουν είναι ελάχιστες και ότι η τιμωρία αν έχουν κάνει κάτι είναι θέμα χρόνου να τους επιβληθεί.
Πάντως ο Άρνε Λιούνκβιστ στην Αθήνα δεν ήρθε για να συζητήσει, αλλά για να ξεκαθαρίσει ότι το «παιχνίδι έχει νέους όρους» και βάση αυτών θα πρέπει να… παίζουν όλοι.
Μίλησε ακόμα και για… παρεξήγηση σχετικά με τη μία ώρα που θα πρέπει να είναι στη διάθεση των ελεγκτών οι αθλητές κάθε μέρα, αλλά και για πιθανή εσφαλμένη επικοινωνιακή πολιτική που δεν έδωσε στους αθλητές να καταλάβουν ότι τους δίνει τη δυνατότητα να πουν τουλάχιστον ότι βρίσκονται κάπου.