Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Ολυμπιακή δράση για τη σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα

Όταν μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός. Είναι πολιτική και μάλιστα για μεγάλους παίχτες όπως έχει γράψει το http://greek-olympics.blogspot.com κατά καιρούς.
Τους επόμενους μήνες μέχρι το Οκτώβριο θα δούμε πολλά στην προσπάθεια τεσσάρων πόλεων να κερδίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. ΗΠΑ, Ισπανία, Ιαπωνία και Βραζιλία διεκδικούν τη διοργάνωση, όμως μόνο ένας θα κερδίσει.
Οι Αμερικάνοι με τους οποίους θα ασχοληθούμε έχουν ρίξει στη μάχη ακόμα και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ή καλύτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο επικεφαλής της προσπάθειας.
Όσο και αν δεν θέλουν να δείχνει ο Λευκός Οίκος ότι ενδιαφέρεται ώστε να μην έχει πολιτικό κόστος σε περίπτωση ήττας, όλα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Η Βάλερι Τζάρετ σύμβουλος το Μπαράκ Ομπάμα πήρε ειδική άδεια για λόγους δεοντολογίας να ηγηθεί της Κυβέρνησης και να κερδίσει το Σικάγο.
Πρόκειται για μία γυναίκα που είναι στην ομάδα του Ομπάμα, της έχει μεγάλη εμπιστοσύνη, ενώ θεωρείται από πολλούς άνθρωπος «ειδικών αποστολών» Όπως φαίνεται και από τη φωτό στο «Newsweek» η Τζάρετ είναι πολύ… κοντά στον πρόεδρο Ομπάμα.
Θα είναι ο σύνδεσμος του Λευκού Οίκου με την επιτροπή διεκδίκησης, ένα πρόσωπο που θα ελέγχει ότι όλα δουλεύουν… ρολόι. Η Μίτσα Μάτσοφ εκπρόσωπος Τύπου του Σικάγο εξηγεί ότι η Τζάρετ θα έχει ένα ειδικό γραφείο για την παροχή υψηλού επιπέδου υποστήριξης και το συντονισμό κυβερνητικών υπηρεσιών.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ουδέποτε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τόσο στενές σχέσεις με μέλη της ΔΟΕ. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένοι που ανοιχτά δηλώνουν την υποστήριξή τους όχι στο Σικάγο, αλλά στον Ομπάμα όπως ο Καναδός Ρίτσαρντ Πάουντ που δηλώνει ότι: «χωρίς Ομπάμα στο Λευκό Οίκο το Σικάγο δεν θα είχε καμία πιθανότητα».
Η δήλωση από έναν άνθρωπο όπως ο Πάουντ που διεκδίκησε και έχασε την προεδρία της ΔΟΕ το 2001 και ηγήθηκε στη συνέχεια της WADA για πολλά χρόνια, γνώστη όλων των μελών που ψηφίζουν έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Ένα άλλο μέλος της ΔΟΕ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, κατατάσσει τον εαυτό του στους υποστηρικτές του Ομπάμα στην εφημερίδα «The Politiko» για τις προσπάθειες της βελτίωσης της εικόνας των ΗΠΑ στον κόσμο, ενέργειες που… φτάνει και στη ΔΟΕ.
Στήριξη υπάρχει και από την Αίγυπτο. Η Ράνια Ελάνι υποστηρίζει ότι η εμπλοκή Ομπάμα στο Σικάγο θα έχει επιπτώσεις στην ψηφοφορία.
Βέβαια από την άλλη πλευρά υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι μία προσέγγιση των μελών της ΔΟΕ από τον Ομπάμα ίσως να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καταστροφικά για το Σικάγο.
Όπως και να έχει μένει να δούμε αν θα κάνει κίνηση το Πλανητάρχης, αφήσει το Λευκό Οίκο και τις υποχρεώσεις και πάει στις 2 Οκτωβρίου στη Κοπεγχάγη στη Σύνοδο της ΔΟΕ όπου τα μέλη της θα ψηφίσουν για την πόλη του 2016.