Θα δούμε μπάσκετ στους Ολυμπιακούς με 16 ομάδες;
Απάντηση στην ερώτηση δεν υπάρχει προς το παρόν, όμως το αίτημα από τη FIBA κατατέθηκε στη ΔΟΕ και θα πάρει το… δρόμο του. Έναν… δρόμο που θα έχει θετική ή αρνητική απάντηση.
Θα πείτε τι 12 ομάδες που είναι σήμερα τι 16.
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Περισσότερες ομάδες σημαίνει περισσότερες ημέρες αγώνων, αύξηση του αριθμού των αθλητών σε μία περίοδο που θέλουν να τον μειώσουν, περισσότερες μετακινήσεις ομάδων και πολλά ακόμα που ανατρέπουν ουσιαστικά το τοπίο.
Το πρόσχημα ότι μετά το 1992 και την εμφάνιση της «ντριμ τιμ» των ΗΠΑ το ενδιαφέρον έχει μεγαλώσει γύρο από το μπάσκετ είναι… σχετικό. Μπορεί οι αγώνες των ΗΠΑ και τη διοργανώτριας χώρας να είναι γεμάτοι κόσμο, όμως υπάρχουν αγώνες χωρίς ενδιαφέρον και φυσικά θεατές.
Η πρόσθεση τεσσάρων ομάδων με κριτήρια ηπειρωτικά ως προς την πρόκριση, ομάδες δηλαδή από την Αφρική ή τη Νότιο Αμερική υστερούν σε επίπεδο σε σχέση με Ευρωπαϊκές που είναι πολύ καλές όμως τελικά μένουν εκτός.
Παράδειγμα η Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στο μπάσκετ από το 1987 και μετά η χώρα μας είναι μέσα στις 6 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά έχει μόλις τρεις συμμετοχές σε έξι Ολυμπιακές διοργανώσεις που μεσολάβησαν επειδή πολύ απλά δεν κατάφερε να προκριθεί.
Η πρόταση της FIBA θα εξεταστεί από την επιτροπή προγράμματος και μετά θα πάει στην Εκτελεστική Επιτροπή στη συνεδρίαση του Αυγούστου στο Βερολίνο για τελική απόφαση.
Η FIBA θέλει να κάνει στο Λονδίνο τις ομάδες 16 επειδή πολύ απλά οι Βρετανοί που δεν έχουν καμία επαφή με το μπάσκετ παίρνουν χωρίς πρόκριση τη μία από τις 12 θέσεις… πετώντας με αυτόν τον τρόπο κάποια άλλη χώρα με καλύτερα αποτελέσματα.
Έτσι αν γίνουν 16 ομάδες ουσιαστικά θα έχουμε τις 12 καλύτερες όπως και στο Πεκίνο και την Αθήνα, τους Βρετανούς ως 13η ομάδα και υπάρχουν 3 ακόμα θέσεις για τους υπόλοιπους.