Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Στα όρια της… παρεξήγησης η στάση της ΕΕ για το ντόπινγκ

Συνομιλίες τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν εκπρόσωποι της WADA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα προσωπικών δεδομένων των αθλητών με σκοπό να ξεπεραστούν προβλήματα που υπάρχουν για Ευρωπαίους αθλητές σε χώρες εκτός Ηπείρου με ελλιπή νομοθεσία πάνω στο θέμα.
«Σε ότι αφορά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους και τους νέους κανόνες δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφισβήτηση γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να μας κάνει να… ξεχάσουμε τον αγώνα ενάντια στο ντόπινγκ» τόνισε στο συνέδριο της Αθήνας ο Άρνε Λιούνκβιστ αντιπρόεδρος της WADA.
Η γενική εικόνα από το συνέδριο που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες της WADA και προσπαθεί να βάζει νομικού τύπου προσκόμματα, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματική τη δράση της WADA.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιμονή της ΕΕ για τη μεταφορά δεδομένων από εργαστήρια της Ευρώπης σε εργαστήρια άλλων χωρών με διαφορετική νομοθεσία, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι τα αναγνωρισμένα εργαστήρια λειτουργούν υπό την έγκριση της ΔΟΕ στους κανόνες και τις αρχές τους.
Μάλιστα ο Ντέιβιντ Χάουμαν γενικός διευθυντής της WADA δεν έκρυψε το γεγονός ότι μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες υπήρχε «σύγκρουση» κάτι που τώρα «έχει ξεπεραστεί» και ελπίζει ότι με τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιληφθεί τους στόχους.
Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να… παρεξηγηθεί η στάση της ΕΕ, αφού με πρόσχημα νομικά κολλήματα να βρίσκουν έδαφος αθλητές για χρήση ουσιών και μεθόδων για την επίτευξη επιδόσεων με… κάλυψη της ΕΕ.