Μία εξαιρετική ιδέα είχε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μπορεί να πέρασαν πέντε χρόνια, όμως κανείς δεν ξεχνά τα περί… κληρονομιάς των Αγώνων που μας έλεγε κάθε τρεις και λίγο η Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς και η Κυβέρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.
Όλα αυτά στα λόγια, γιατί στην πραγματικότητα το όνειρο έγινε εφιάλτης.
Τις επιπτώσεις λοιπόν των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στη Βαρκελώνη, το Σίδνεϊ και το Πεκίνο έχει ως θέμα η διημερίδα του ΤΕΕ σήμερα και αύριο στην οποία έχουν προσκληθεί άνθρωποι που είχαν εμπλοκή και στις τέσσερις πόλεις.
Αρνητική κριτική για τη μεταολυμπιακή της πορεία δέχθηκε η Αθήνα κατά την έναρξη των εργασιών, καθώς απέτυχε να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει όχι μόνο τις εγκαταστάσεις, αλλά και τις υποδομές, σε αντίθεση με τη Βαρκελώνη που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βαθμό.
Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες δεν έγινε ποτέ η ανάπτυξη των χώρων πράσινου, το ολυμπιακό χωριό υποβαθμίζεται καθημερινά, οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, οι εγκαταστάσεις του Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό και τα κλειστά γυμναστήρια στο Γαλάτσι και στο Περιστέρι, δεν χρησιμοποιούνται πλέον για αθλητικές εκδηλώσεις ή γίνονται σε αυτές ελάχιστοι αγώνες.
Και επειδή δεν θέλουν να μείνουν στα λόγια το ΤΕΕ θα προσπαθήσει να ετοιμάσει ένα κείμενο με τα συμπεράσματα που θα μπορέσει να είναι η βάση μια διεθνούς συζήτησης.
Στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο είναι:
1. Η εμπειρία από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων και των αγώνων
2. Οι συνθήκες διεκδίκησης και σχεδιασμού της διοργάνωσης, στην περίπτωση της Αθήνας
3. Η αξιοποίηση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και υποδομών κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο
4. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα τα Ολυμπιακά Χωριά, με έμφαση στον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό τους
5. Τα έργα υποδομής για τις συγκοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία
6. Οι θεσμοί και οι αναγκαίες αλλαγές
7. Η οικονομία και οι επιπτώσεις σ’ αυτή από τους Αγώνες
8. Το Περιβάλλον – Πράσινο
9. Η ανάδειξη του Πολιτισμού μέσω της διοργάνωσης
10. Η σημασία για τον Τουρισμό και τις ξενοδοχειακές υποδομές
Δυστυχώς στα χαρτιά ή καλύτερα στα σχέδια έμειναν και τα όσα έλεγε η Φάνη Πετραλιά περί Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων 2004 το οποίο θα αποτελούσε και τουριστικό προορισμό των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα. Και αυτό στα λόγια, αφού πλέον δεν έχει καμία αξία. Το όποιο κέρδος θα ήταν το διάστημα 2004-2008. Τώρα το αντίστοιχο… τουριστικό ενδιαφέρον είναι στο Πεκίνο.