Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τέσσερις πόλεις προσβλέπουν στη «δεξαμενή» της Αφρικής

Μπορεί να μην έχει διοργανώσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορεί να τη βαφτίζουν «μαύρη» Ήπειρο, μπορεί ο «τρίτος κόσμος» να είναι εκεί, όμως η Αφρική διαθέτει δύναμη.
Ελέγχει το 15% των ψήφων της ΔΟΕ και φυσικά στην επιλογή της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παίζει καθοριστική σημασία. Δεκαεφτά μέλη από τα 115 που θα ψηφίσουν στις 2 Οκτωβρίου για την πόλη του 2016 είναι από 14 χώρες τις Αφρικής και την ψήφο τους προσδοκούν οι τέσσερις υποψήφιες πόλεις.
Για αυτό και έχουν ήδη πάει στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές επιστολές και από τις τέσσερις πόλεις (Σικάγο, Τόκιο, Ρίο ντε Τζανέϊρο, Μαδρίτη) στις οποίες ζητούν υποστήριξη.
Τι και αν δεν ψηφίζουν οι περισσότερες από αυτές όπως για παράδειγμα η Ρουάντα. Τα γράμματα έφτασαν…
Θα πείτε είναι… άχρηστα, αφού δεν… ψηφίζουν.
Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Οι σχέσεις που έχουν οι χώρες μεταξύ τους είναι πολύ ισχυρές και ακόμα και αν δεν ψηφίζουν μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα υπέρ ή κατά.
Για αυτό και θέλουν όλοι τη «δεξαμενή» της Αφρικής. Για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι ξέρουν ότι με τους Ισπανούς θα μοιραστούν το λατινοαμερικάνικο λόμπι όμως μαζί με τους Αφρικανούς θα πετάξουν έξω οι μεν τους δε και από εκεί και πέρα το έργο τους είναι ευκολότερο.
Όμως μη φανταστείτε ότι επειδή είναι από την Αφρική δελεάζονται με μπιχλιμπίδα, όπως έκαναν οι Ευρωπαίοι όταν πήγαν στο Νέο Κόσμο με τους Ινδιάνους.
Μπορεί να είναι λίγοι, όμως είναι διαλεχτοί.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) Λαμίνε Ντιάκ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) Μουσταφά Λαρφαουί ελέγχουν τα δύο μεγαλύτερα σπορ στους Ολυμπιακούς. Κοντά τους τέσσερις μεγάλες μορφές τους αθλητισμού οι Αλγερινοί Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ που είναι και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης και ο Χιτσάμ Ελ Γκερούζ, ο Φράνκ Φρέντρικς (Ναμίμπια) χωρίς συστάστεις και ο Κίπκοετς Κέινο (Κένυα) από το παρελθόν είναι έξι άνθρωποι που η… γνώμη τους μετράει.