Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μόνο λόγια οι εξαγγελίες Πετραλιά για το Μουσείο

Λίγο μετά την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ακούσαμε την πρόθεση της Φάνης Πετραλιά να δημιουργήσει στο χώρο του ραδιοτηλεοπτικού κέντρου (IBC) στο ΟΑΚΑ ένα Ολυμπιακό Μουσείο.
Όχι σαν αυτό που έχει η ΔΟΕ στη Λοζάνη, αλλά ένα που θα αφορούσε τους Αγώνες του 2004 με υλικό από τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και από τις επιτυχία τις διακρίσεις, τις εγκαταστάσεις και γενικά όλα όσα δείξαμε στον κόσμο εκείνο το καλοκαίρι.
Δυστυχώς οι εξαγγελίες Πετραλιά έμειναν σε κάποιο συρτάρι αν και γνωρίζουμε ότι στην αρχή, το 2004 και το 2005 έγιναν κάποιες προσπάθειες και μάλιστα δαπανήθηκαν χρήματα για μελέτες και συμβούλους όπως μία Ολλανδική εταιρία που βρέθηκε στο παιχνίδι…
Όμως τίποτα δεν προχώρησε, έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια και κανένα Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» δεν υπάρχει.
Αντιθέτως η εταιρία που ανέλαβε να εκμεταλλευτεί το IBC το έκανε εμπορικό κέντρο γνωστό και ως Golden Hall, έκανε όλες τις αναγκαίες μετατροπές και λειτουργεί ήδη.
Το υπουργείο Πολιτισμού και η Φάνη Πετραλιά που έπρεπε να το έχει ολοκληρώσει και να λειτουργεί από το 2005 δεν έκανε τίποτα.
Θα πείτε ότι δεν έμεινε στο υπουργείο και το 2006 αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Βουλγαράκη και μετά από το Μιχάλη Λιάπη.
Οι υποσχέσεις έμειναν όπως και οι απαιτήσεις που είχαν όλοι από την Πετραλιά. Ξέρετε δεν ήταν μία απλή υπουργός. Είχε σχέση με τη ΔΟΕ, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει μια Ολυμπιάδα και θα έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο του Μουσείου όχι σε… χρόνια, αλλά το πολύ σε τρεις μήνες.
Από τους άλλους δύο δεν είχαμε καμία απαίτηση…
Τώρα θα πείτε γιατί επαναφέρουμε το Μουσείο, μια… ξεχασμένη εξαγγελία. Πολύ απλά γιατί είδαμε ένα ρεπορτάζ του BBC για την επίσκεψη του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στο αντίστοιχο Μουσείο της Σεούλ (φωτό 2). Το 1988 οι Κορεάτες έφτιαξαν Μουσείου που έχει επισκέπτες ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια μετά και εμείς στην Ελλάδα τίποτε.
Είναι λοιπόν να μην αγανακτούμε;;;