Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ακρόπολη Vs Ολυμπιακής Ημέρας

Ένας αγώνας δρόμου στην Αρχαία Ολυμπία και ένας στον Μαραθώνα αποτελούν τις κεντρικές εκδηλώσεις εορτασμού από πλευράς Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ολυμπιακής Ημέρας.
Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου ημέρα των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα είναι σε… δεύτερη μοίρα αν και θα έπρεπε να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός.
Η ΔΟΕ ως Ολυμπιακή Ημέρα έχει καθιερώσει την 23η Ιουνίου ημέρα κατά την οποία συναντήθηκαν στη Σορβόνη το 1894 ο Δημήτριος Βικέλας,
ο Πιερ ντε Κουμπερτέν και προχώρησαν στην ίδρυση του Ολυμπιακού Κινήματος.
Δίνει δε τη δυνατότητα στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να επιλέξουν ως ημέρα εορτασμού το προηγούμενο ή το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Μόνο που στην Ελλάδα επιλέξαμε λάθος. Μόνοι μας λοιπόν υποβαθμίζουμε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αφού θα περάσει… απαρατήρητο στον κόσμο και τα ΜΜΕ. Όλοι στις 20 του μήνα θα κοιτούν προς την Ακρόπολη.
Μεταξύ συγγενών και… φίλων θα γίνουν οι εκδηλώσεις της ΕΟΕ τόσο οι αγωνιστικές όσο και οι εκπαιδευτικές και οι πολιτιστικές που έχουν προγραμματίσει.
Αν σχεδίαζαν με σοβαρότητα η Ελλάδα θα μπορούσε για μία εβδομάδα να είναι στο επίκεντρο.
Για πρώτη φορά ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας έγινε στις 23 Ιουνίου 1948 με τη συμμετοχή εννέα χωρών, Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Βρετανία (φωτό 2007), Πορτογαλία, Ελβετία, Ουγγαρία και Βενεζουέλα. Από το 1987 καθιερώθηκε στον εορτασμό να διεξάγεται αγώνας δρόμου. Τότε συμμετοχή είχαν εκδηλώσει 45 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ τώρα περίπου 150 έχουν κάνει θεσμό τον εορτασμό.