Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Εντολή Πούτιν: Πρώτα πληρώνουν οι ιδιώτες και μετά το… κράτος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αναμφισβήτητα μία… αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την τακτική που ακολουθεί στο Σότσι, πόλη όπου έχει εξοχική κατοικία και διοργανώνει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2014.
Πολλοί μιλάνε για τεράστια ποσά που θα δαπανηθούν, για ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα που όμοιό του δεν υπάρχει, για το όραμα Πούτιν και άλλα τέτοια.
Μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι.
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή καλύτερα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Ζούκοφ είναι ξεκάθαρος: «Κρατικά χρήματα θα δείτε μετά από δύο χρόνια».
Όχι, δεν θα σταματήσουν τα έργα. Όλες οι κατασκευές που είναι στο χρονοδιάγραμμα για το 2009 και το 2010 θα καλυφθούν με χρήματα από την ιδιωτική πρωτοβουλίας.
Άλλωστε το όραμά του ο Πούτιν το μοιράζεται με άλλους πλούσιους ή καλύτερα πάμπλουτους μεγιστάνες της νέας Ρωσίας και τους καλεί να πληρώσουν αυτοί σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» με την υπερδύναμη.
Το συνολικό κόστος των έργων, των υποδομών και της προετοιμασίας για το «Σότσι 2014» είναι 12 δις δολ. από τα οποία τα 7,5 δις δολ. από το κράτος και τα υπόλοιπα 4,5 δις δολ. από τους πλούσιους.
Καλούνται λοιπόν να βάλουν τώρα τα χρήματα οι ιδιώτες και να συνεχίσει το κράτος μετά. Αν σε αυτό υπολογίσετε και την πτώση κατά 20% του εθνικού νομίσματος (ρούβλι) σε σχέση με το δολάριο, τότε το συνολικό κόστος δεν θα είναι τελικά 12 δις. δολ., αλλά 9,2 δις δολ, αφού όλοι θα πληρωθούν σε… ρούβλια.