Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Η… μάχη που θα κρίνει τον… πόλεμο των αθλημάτων

Αρχίζει σήμερα στη Λοζάνη η μάχη των αθλημάτων. Η πιο καθοριστική σε έναν… πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και ένα χρόνο για την είσοδο μέχρι δύο αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.
Όπως έχει γράψει το greek-olympics.blogspot.com πολλές φορές επτά αθλήματα ετοίμασαν φακέλους και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ενημέρωσης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.
Στην ουσία, τα αθλήματα που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις θα ενταχθούν στην ψηφοφορία του Οκτώβρη στη Κοπεγχάγη όπου θα χρειαστούν τα 2/3 των 115 μελών της ΔΟΕ, δηλαδή 77 αν εμφανιστούν όλοι.
Εκτός από τη ΔΟΕ ψηφίζετε και εσείς. Αριστερά στη σελίδα υπάρχουν επιλογές τόσο για τα αθλήματα όσο και για τις πόλεις. Η ΕΕ της ΔΟΕ θα δει αύριο τις παρουσιάσεις, ενώ σήμερα το απόγευμα που αρχίζει η συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τρέχοντα διαδικαστικά θέματα. Οι πόλεις έχουν παρουσίαση την Τετάρτη.
Εμείς συγκεντρώσαμε στοιχεία από τους φακέλους των 7 αθλημάτων και περιληπτικά σας τα μεταφέρουμε:

Γκολφ
Διεξήχθη σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 στο Παρίσι και το 1904 στο Σεντ Λούις με συμμετοχή αθλητών από Καναδά και ΗΠΑ. Απέτυχε να ενταχθεί και πάλι στους Ολυμπιακούς το 2005. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν ο Κόλιν Μοντγκόμερι και η Ανίκα Σόρενσταμ (φωτό 1). Η πρόταση της… επιστροφής κάνει λόγο για 72 τρύπες με 60 άνδρες και 60 γυναίκες από τους οποίους οι 15 κορυφαίοι θα αγωνίζονται χωρίς πρόκριση, ενώ καμία μεγάλη διοργάνωση δεν θα συμπίπτει χρονικά με τους Ολυμπιακούς.

Μπέιζμπολ
Η πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1904 σαν άθλημα επίδειξης στο Σεντ Λούις. Στο πρόγραμμα όμως εντάχθηκε το 1992 στη Βαρκελώνη και «έκλεισε» τον κύκλο του το 2008 στο Πεκίνο. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι τα συχνά προβλήματα ντόπινγκ στους παίχτες της επαγγελματικής κατηγορίας καθώς και ότι τέτοιοι παίχτες δε μετέχουν στους Ολυμπιακούς σε αντίθεση με το μπάσκετ που από το 1992 και μετά είδαμε την Αμερικανική ομάδα να στέλνει «ντριμ τιμ». Η πρόταση της… επιστροφής αφορά τουρνουά ανδρών και γυναικών με συμμετοχή 8 έως 12 ομάδων, διάρκειας 8 ημερών σε μόλις δύο στάδια.

Σκουός
Διεκδίκησε χωρίς επιτυχία να γίνει Ολυμπιακό άθλημα το 2005. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1967 και δηλώνει ότι ασχολούνται με το σκουός 20 εκατ. άνθρωποι σε 175 χώρες. Η πρόταση για τους Ολυμπιακούς αναφέρει δύο τουρνουά (άνδρες-γυναίκες) με 32 παίχτες, ενώ οι αγώνες θα γίνουν σε κινητές από γυαλί γήπεδα.

Καράτε
Έφτασε πολύ κοντά στην είσοδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2005, όμως τελικά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 2/3 των μελών της ΔΟΕ. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1970 και η Διεθνής Ομοσπονδία δηλώνει ότι με το καράτε ασχολούνται 10 εκατ. άνθρωποι σε 180 χώρες. Η πρόταση για τους Ολυμπιακούς μιλά για πέντε κατηγορίες σε άνδρες και άλλες τόσες στις γυναίκες, 120 αθλητές συνολικά και διάρκεια αγώνων πάνω από δύο ημέρες.

Σόφτμπολ
Ήταν Ολυμπιακό άθλημα από το 1996 έως και το 2008. Βγήκε από τους Ολυμπιακούς το 2005 μαζί με το μπέιζμπολ, όταν η ΔΟΕ αποφάσισε να μειώσει τα αθλήματα από 26 σε 26. Η πρόταση της… επιστροφής κάνει λόγο για τουρνουά γυναικών, ενώ αν χρειαστεί μπορούν στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλλων να εντάξουν και ανδρικές ομάδες.

Αθλήματα με πατίνια
Εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης στη Βαρκελώνη το 1992. Η πρόταση αναφέρει συνολικά 10 μετάλλια (5 άνδρες, 5 γυναίκες), αγώνες σε δρόμο με αγώνες ταχύτητας, αλλά και αντοχής, 50 αθλητές και διάρκεια άνω των τριών ημερών.

Ράγκμπι
Ήταν Ολυμπιακό άθλημα σε τέσσερις Ολυμπιάδες από το 1900 έως και το 1924 στη μεγάλη τους μορφή με 15 αθλητές ανά ομάδα. Τώρα η πρόταση αφορά τη… μικρή εκδοχή με 7 αθλητές, όπως και το 2005 που τελικά απέτυχε να ενταχθεί. Η Διεθνής Ομοσπονδία δηλώνει ότι έχει 3.000.000 παίχτες σε 116 χώρες. Η πρότασή τους κάνει λόγο για 12 ομάδες σε στάδια κοινά με άλλα αθλήματα.