Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

93 από τα 107 μέλη της ΔΟΕ «αποφασίζουν» για το 2016

Ημέρες αποφάσεων η σημερινή και η αυριανή για την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. Όπως έχει γράψει κατά καιρούς το greek-olympics.blogspot.com στη Λοζάνη δεν έχουμε απλά μία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.
Εκτός από την παρουσίαση που θα κάνουν οι τέσσερις υποψήφιες πόλεις – Σικάγο, Τόκιο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μαδρίτη – διάρκειας 90 λεπτών στο Μουσείο της ΔΟΕ στα 93 μέλη, έχουν δημιουργήσει στο ξενοδοχείο «Λοζάνη Παλάς» τα... στρατηγεία τους για να υποδεχθούν "prive" τους... εκλέκτορες.
Συνολικά στη Λοζάνη βρίσκονται 93 από τα 107 μέλη της ΔΟΕ που μπορεί μεν να ψηφίσουν στις 2 Οκτωβρίου στη Κοπεγχάγη, όμως σήμερα θα δουν τις παρουσιάσεις και αύριο θα έχουν την ευκαιρία σε ιδιωτικές συναντήσεις να... δουν τα υπέρ και τα κατά των πόλεων. Ουσιαστικά θα… αποφασίσουν αυτό το διήμερο μόνο που θα ψηφίσουν μερικούς μήνες αργότερα.
Εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, μιας και ελάχιστοι θα αλλάξουν άποψη το διάστημα που μεσολαβεί.
Για αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ ζήτησε από τα τους εκλέκτορες να μην τους… οδηγήσει στην ψήφο τα οικονομικά δεδομένα παρά το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική ύφεση, αλλά η κληρονομιά στον αθλητισμό που θα πρέπει να αφήσει μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι συνέβη στην Ελλάδα. Τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που την επομένη της αυλαίας των Ολυμπιακών το 2004, ο αθλητισμός διαλύθηκε.
Τα μόλις τέσσερα μετάλλια στο Πεκίνο είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας έγιναν για τους εργολάβους, ενώ τα χρήματα τους Ελληνικού λαού σπαταλήθηκαν στις δημόσιες σχέσεις και σε επικοινωνιακές… φούσκες
.
Πάντως στη Λοζάνη χθες είχαμε και απρόοπτα. Τρία μέλη της της ομάδας "No Games" (φωτό Getty Images) από το Σικάγο ζήτησαν να παρεβρεθούν στη σημερινή παρουσίαση της πόλης τους στην ΕΕ της ΔΟΕ, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να συμβεί.
Παρόλα αυτά ο νέος διευθυντής επικοινωνίας της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμας παρέλαβε δύο κουτιά με στοιχεία και τους λόγους που το Σικάγο δεν μπορεί να χειριστεί ένα γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ οι ακτιβιστές που εκποροσωπούν χιλιάδες κατοίκους του Σιγάκο δηλώνουν υπέρμαχοι των Ολυμπιακών, αρκεί να είναι σε... άλλη πόλη.
Δυνατότητα να ψηφίσετε έχετε και εσείς οι αναγνώστες. Στην αριστερή πλευρά μπορείτε να επιλέξετε και πόλη και αθλήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.