Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ολυμπιακά… όνειρα για 4 πόλεις και 7 αθλήματα

Θέσεις μάχης για πόλεις και αθλήματα στη Λοζάνη και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ που αρχίζει στις 15 του μήνα.
Τέσσερις πόλεις, επτά αθλήματα για το όνειρο των Ολυμπιακών και τη μαγική χρονιά 2016.
Η επιτροπή αξιολόγησης επισκέφθηκε τις τέσσερις πόλεις, Σικάγο, Τόκιο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μαδρίτη, έχει ετοιμάσει την έκθεσή της, αν και δεν είναι προς δημοσίευση ακόμα και τώρα το επόμενο στάδιο προβλέπει παρουσίαση στα μέλη της ΕΕ της ΔΟΕ.
Κάθε υποψηφιότητα θα έχει 90 λεπτά στη διάθεσή της για παρουσίαση της ιδέας και του σχεδίου της, αλλά και για ερωτήσεις που δεν θα πρέπει απλά να απαντηθούν, αλλά να πείσουν ότι διαθέτουν την καλύτερη λύση σε κάθε πιθανό πρόβλημα.
Το Σικάγο διαθέτει χρήμα, το Ρίο ντε Τζανέιρο τη δυνατότητα για τους πρώτους Ολυμπιακούς στη Ν. Αμερική, το Τόκιο χρειάζεται στήριξη από τους πολίτες και η Μαδρίτη ισορροπεί θετικά σε όλους τους τομείς, όμως δεν κάνει τη… διαφορά.
Κάπως αντίστοιχα είναι τα πράγματα και για τα αθλήματα. Μόνο που εδώ είναι επτά υποψηφιότητες για δύο θέσεις. Γκολφ, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, σκουός, καράτε, ράγκμπι και αθλήματα με πατίνια δίνουν αυτές τις ημέρες το δικό τους αγώνα και θα κληθούν να πείσουν και αυτά γιατί πρέπει να ενταχθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με βάση τις κινήσεις των διεθνών ομοσπονδιών, το γκολφ ξεχωρίζει. Διαθέτει αποδοχή από πολλές χώρες, οι κορυφαίοι του αθλήματος στηρίζουν την προσπάθεια, το επαγγελματικό γκολφ παρακολουθούν κάθε εβδομάδα περισσότεροι από 589 εκατ. νοικοκυριά σε 131 χώρες και διεξήχθη στους Ολυμπιακούς το 1900 και το 1904.
Ακολουθεί σε πιθανότητες το μπέιζμπολ που δηλώνει ότι μπορεί να φέρει στους Ολυμπιακούς και την κατηγορία γυναικών, ενώ κανείς δεν ξεχνά ότι μέχρι και το 2008 ήταν στο πρόγραμμα.
Προσπάθεια καταβάλει το τελευταίο διάστημα το σόφτμπολ. Αν και δεν έχουν κοινή γραμμή με το μπέιζμπολ όπως αρχικά έπρατταν προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλη ανάπτυξη διαθέτοντας 3 εκατ. δολ. για εξοπλισμό σε 70 χώρες τα τελευταία τρία χρόνια.
Το σκουός ποντάρει στην… οικονομική κρίση, αφού είναι το μοναδικό που μπορεί να διεξαχθεί με ελάχιστο κόστος σε εγκαταστάσεις, το καράτε έχει τη δική του δυναμική, όμως μειονεκτεί, αφού πολεμικά αθλήματα υπάρχουν πολλά στους Ολυμπιακούς (τεκβοντό, τζούντο, πυγμαχία ακόμα και η πάλη) και τα… πατίνια (φωτό) διαθέτουν νεανικό κοινό και πλούσιο θέαμα.
Το greek-olympics διοργανώνει ψηφοφορία τόσο για την πόλη όσο και για τα αθλήματα. Ψηφορορία που θα ολοκληρωθεί μία ημέρα πριν από την απόφαση της ΔΟΕ και που έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε.