Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ελληνικά… μαγειρέματα Vs Κινεζικού κέρδους

Χωρίς μαγειρέματα και χωρίς κρατικές εκταμιεύσεις σε σχέση με την Αθήνα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του Ολυμπιακού προϋπολογισμού (αφορά την οργανωτική επιτροπή) είναι 105 εκατ. ευρώ.
Περίπου 98 εκατ. περισσότερα από αυτά της «Αθήνα 2004» που ήταν με βάση τον ισολογισμό προς δημοσίευση στα 7.021.116 ευρώ.
Ένα μικρό ποσό θετικό, μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι υπήρχε και κέρδος και όχι ζημιά. Όλα αυτά βέβαια κάτω από αφόρητες πιέσεις της ΔΟΕ προς την Ελληνική πλευρά να εμφανίσει θετικό απολογισμό.
Ευκαιρία σήμερα να θυμηθούν οι… παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.
Οχτώ μήνες μετά και την ολοκλήρωση των παρά-Ολυμπιακών και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά και μία οικονομική τόνωση περίπου 200 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2005, ο… απολογισμός ήταν έτοιμος
Καλο-μαγειρεμένος και έτοιμος για… σερβίρισμα τόσο στη ΔΟΕ, όσο και στους Έλληνες που ακούνε ακόμα και σήμερα «κέρδος από τους Ολυμπιακούς» και βάζουν τα γέλια.
Το ρίσκο για τη ΔΟΕ ήταν πολύ μεγάλο, αφού χωρίς… μαγείρεμα οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα ήταν ζημιογόνοι, κάτι που τελευταία φορά είχε συμβεί με την περίπτωση του Μόντρεαλ (1976).
Το πραγματικό νούμερο για την «Αθήνα 2004» ήταν -48 εκατ. ευρώ και προκύπτει από μία προσεκτική ανάγνωση των εσόδων – εξόδων (http://business.sport.gr/onenew.asp?id=2586). Εκτός από τη συμμετοχή του δημοσίου και τα 282,5 εκατ. ευρώ υπάρχει και ένα ποσό 180,2 εκατ. ευρώ στις «παρατηρήσεις» που προκύπτει από δράσεις της Οργανωτικής για προμήθειες με μετα-Ολυμπιακή χρησιμότητα.
Αυτό ήταν και το τρυκ της Αθήνας με αποτέλεσμα τα κέρδη που εμφανίστηκαν αν είναι 7 εκατ. ευρώ.