Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Υπό αμφισβήτηση το εργαστήριο ντόπινγκ της Αθήνας

Ένας πόλεμος στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΕΣΚΑΝ, το εργαστήριο ντόπινγκ στο ΟΑΚΑ, την πολιτεία και τις ομοσπονδίες με τις τελευταίες να αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Από την άλλη πλευρά και οι τρεις πιστεύουν ότι κάνουν καλά το έργο τους.
Το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει ότι κάνει ελέγχους κάθε δεκαήμερο σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, το εργαστήριο βγάζει σωστά αποτελέσματα και η Πολιτεία «κόβει» τα πριμ και τα κίνητρα επειδή πιστεύει ότι αυτά ωθούν τους αθλητές στη λήψη απαγορευμένων ουσιών, όταν όλες οι άλλες προηγμένες αθλητικά χώρες έχουν αρχίσει να δίνουν κίνητρα.
Η άρση βαρών είναι η πρώτη ομοσπονδία που ανοιχτά αμφισβητεί την αξιοπιστία του εργαστηρίου της Αθήνας που έχει έγκριση από τη ΔΟΕ, όμως δεν κατάφερε να ανιχνεύσει την ουσία 4-methyl-2 hexanamine του Τριανταφύλλου που πήγε «καθαρός» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όμως εκεί «πιάστηκε».
Αποτέλεσμα να τιμωρηθεί ο αθλητής από την Παγκόσμια Ομοσπονδία με τέσσερα χρόνια, να τιμωρηθεί η ομοσπονδία με 50.000 δολ. πρόστιμο και την ΕΟΑΒ να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στους φορείς για το αλλαλούμ.
Το χειρότερο όμως ίσως να μην έχει έρθει ακόμα.
Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα συμμετάσχει στους Μεσογειακούς Αγώνες. Στην Πεσκάρα της Ιταλίας θα στείλουμε περίπου 400 θλητές και η ΕΟΕ κατά τη συνήθη τακτική θα τους έχει περάσει όχι από αιφνιδιαστικό έλεγχο, αλλά από κοντρόλ με ραντεβού σε καθορισμένες ημερομηνίες.
Όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει το ότι δεν θα υπάρξουν… αστοχίες από το εργαστήριο και ότι δεν θα πιαστούν στην Ιταλία οι Έλληνες αθλητές με αποτέλεσμα να ρεζιλευτούμε διεθνών και πάλι για δεύτερη φορά μετά τα γεγονότα των Ολυμπιακών στο Πεκίνο.
Η νέα διοίκηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη για το ενδεχόμενο… λάθους, ενώ θα πρέπει να λάβει και μέτρα για το εργαστήριο. Μπορεί να ανήκει στην Πολιτεία, όμως μόνο η ΕΟΕ είναι συνομιλητής της ΔΟΕ που δίνει ή αφαιρεί άδειες λειτουργίας.