Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Καπράλος: Ελληνική επιτυχία η είσοδος των Σκοπίων

Για… Ελληνική επιτυχία μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, σχετικά με την ένταξη της FYROM στους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ εξήγησε και το σκεπτικό συμμετοχής του.
«Είναι επιτυχία και μόνο η υποβολή αιτήματος για ένταξη στη ΔΕΜΑ των Σκοπίων, για πρώτη φορά, με το νόμιμο όνομα τους: FYROM».
Ο κ. Καπράλος σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, αναφέρθηκε στο αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ ως μέλους της οικογένειας των Μεσογειακών Χωρών, στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Πεσκάρα, αλλά και στη διοργάνωση του 2013.
«Προς άρση κάθε παρεξήγησης σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων ως μέλους της οικογένειας των Μεσογειακών Χωρών και κατ΄ επέκταση της ΔΕΜΑ.
Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά τα Σκόπια υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισής τους ή ένταξη τους σε διεθνή οργανισμό με την νόμιμη ονομασία τους, ως FYROM! Έτσι κι έγινε αποδεκτό το αίτημά τους, με αυτή την ονομασία, επειδή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς εντάχθηκαν με την παράνομη και πλαστή ονομασία τους.
Αυτό πρέπει να χρεωθεί ως επιτυχία.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική θέση των Σκοπίων κι επειδή δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο.
Υπάρχει παλιά δεδομένη απόφαση της ΔΕΜΑ για ένταξη σε αυτή όλων των χωρών οι οποίες συνέθεταν την (σ.σ. πρώην) Γιουγκοσλαβία.
Με αυτό τον τρόπο είχαν ενταχθεί και η Σερβία και η Βοσνία.
Είχαν μείνει έξω τα Σκόπια.
Κι όταν υπάκουσαν στη νομιμότητα κι υπέβαλαν αίτημα ως FYROM εντάχθηκαν κι αυτά.
Είναι μία επιτυχία, η οποία πρέπει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες τα Σκόπια αιτούνται ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.
Κατά σύμπτωση, πάντως, αθλητές από τη γειτονική χώρα είχαν συμμετάσχει τελευταία φορά σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν - από τότε - το 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα», είπε κλείνοντας ο κ. Καπράλος.