Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Φτιάχνει δικό της κανάλι η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ

Όταν είσαι η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, δεν διαθέτεις κρατικά έσοδα, αλλά χρηματοδοτείς όλο το σύστημα του αθλητισμού από χορηγούς και τηλεοπτικά δικαιώματα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να αυξήσεις τα έσοδά σου.
Βρήκαν λοιπόν έναν τρόπο με τη δημιουργία τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά και εταιρίας (Comcast) που θα μπορέσει να προβάλει το πρόγραμμα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ στο μέλλον θα επεκταθεί και στην καλωδιακή τηλεόραση.
Το να δημιουργείς τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν είναι κάτι απλό, αν και ακούγεται πολύ καλή ιδέα. Και δεν είναι απλό γιατί η ΔΟΕ θέλει να διασφαλίσει τις συμφωνίες που κάνει με τα τηλεοπτικά δίκτυα. Στην περίπτωση των ΗΠΑ το NBC έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων, πληρώνει σχεδόν 2 δις δολ. ανά τετραετία και από τα χρήματα που εισπράττει η ΔΟΕ δίνει ένα μερίδιο της τάξης του 15% στην Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOC).
Μπαίνει λοιπόν θέμα «ανταγωνισμού».
Αυτά υποστηρίζει η ΔΟΕ που είναι αντίθετη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έστειλε μάλιστα και επιστολή ο διευθυντής για θέματα τηλεόρασης της ΔΟΕ, Τίμο Λούμε που προειδοποιεί τη USOC ότι ενδέχεται να μη λάβει όλα τα χρήματα που της αντιστοιχούν. Ακούγεται και λίγο σαν «εκβιασμός» όμως η πραγματικότητα είναι ότι η ΔΟΕ έχει θορυβηθεί πολύ.
Από την άλλη πλευρά όμως η USOC υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα έχουν αρχίσει εδώ και δύο χρόνια, δεν είναι ανταγωνιστικό με το «προϊόν» της ΔΟΕ που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά σκοπό έχει την προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος με αρχειακό υλικό, μικρές καλύψεις για τα αθλήματα, ενημερωτικά δελτία και γενικότερα θέματα που όμως σε καμία περίπτωση δεν «κόβουν» από το NBC.
Πάντως η USOC έκανε διαπραγματεύσεις και με το NBC για να βγει στον «αέρα» το πρόγραμμα όμως δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ θα κάνει πρεμιέρα μετά το Βανκούβερ και θα είναι σε… χαμηλούς τόνους μέχρι και το 2012 που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα το NBC.
Για μετά δεν λένε…
Πάντως αυτή η υπόθεση θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο στη ΔΟΕ όσο και στο NBC και δεν θα λήξει... αναίμακτα. Αρκετοί είναι αυτοί που... ακονίζουν μαχαίρια.
Βλέπετε είναι πολλά τα λεφτά...