Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Χρυσό μετάλλιο για τη «φωλιά του πουλιού»

Μπορεί μία αθλητική εγκατάσταση να παρέχει πολυτέλεια και λειτουργικότητα;
Φυσικά και μπορεί.
Επίσης και για τα δύο αυτά πλεονεκτήματα μπορεί να βραβευτεί από τη Διεθνή Ένωση για τα Αθλήματα και τις Πολυτελείς Εγκαταστάσεις (IAKS) που εδρεύει στη Γερμανία και που κάθε δύο χρόνια βραβεύει εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός της Ελλάδας.
Και κάνουμε τον διαχωρισμό γιατί οι Κινέζοι που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από περίπου έναν χρόνο κέρδισαν πέντε μετάλλια δύο χρυσά και τρία χάλκινα, ενώ εμείς στα αντίστοιχα βραβεία του 2005 δεν πήραμε ούτε ένα.
Η «φωλιά τους πουλιού» το Ολυμπιακό Στάδιο στο Πεκίνο κέρδισε χρυσό μετάλλιο, ένα από τα 7 που έδωσε η IAKS, ενώ το άλλο πήρε ο «υδάτινος κύβος» το κολυμβητικό κέντρο που είναι απέναντι από το Στάδιο.
Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η εγκατάσταση του τένις που είναι και αυτή στο Ολυμπιακό Πάρκο του Πεκίνο, ενώ για την πρόσβασή του σε άτομα με ειδικές ανάγκες το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνο και το γήπεδο του τένις πήραν από ένα χάλκινο μετάλλιο.
Τα βραβεία είναι υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, αλλά και της Διεθνούς Παρα-Ολυμπιακής Επιτροπής (IPC) και η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου 2009 στην Κολονία.
Τώρα αν νομίζεται ότι είναι λίγες οι εγκαταστάσεις και πολλά τα βραβεία σας λέμε ότι 117 ομάδες από 26 χώρες υπέβαλλαν υποψηφιότητα για ένα βραβείο.
Θα δοθούν 7 χρυσά, 9 αργυρά και 8 χάλκινα μετάλλια, 10 διακρίσεις για τα άτομα και ειδικές ανάγκες και 4 ειδικά βραβεία, δηλαδή 38 στο σύνολο.