Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

8 προτάσεις Σεβαστή για το ντόπινγκ

Πολλές φορές ακούμε για συσκέψεις με θέμα το ντόπινγκ, μέτρα που πρέπει να λάβουμε όμως μένουμε ή σε γενικόλογες συζητήσεις, ή σε θεωρητικές προτάσεις που είναι ανεφάρμοστες.
Όμως μέσα στον γενικό χαμό για το ντόπινγκ στον Ελληνικό αθλητισμό, ακούσαμε για πρώτη φορά συγκεκριμένες προτάσεις.
Εφικτές και ρεαλιστικές.
Ο Βασίλης Σεβαστής πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στην Ολομέλεια της ΕΟΕ διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που για πρώτη φορά δεν βλέπουν μόνο τον αθλητή, αλλά στρέφει την προσοχή και στον… προμηθευτή.
Αν και τη ΕΟΕ δεν… βιάζεται για να συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις της, θα το κάνει από… Σεπτέμβρη ο Βασίλης Σεβαστής ήταν έτοιμος. Δείτε τι προτείνει:
1. Εντατικοποίηση ελέγχων (αύξηση του αριθμού των δειγμάτων αθλημάτων-αγώνων)
2. Επέκταση ατομικού Where About σε όλα τα αθλήματα (ομαδικά-ατομικά)
3. Εξοπλισμός-Στελέχωση Εργαστηρίου ΟΑΚΑ για ολοκληρωμένες και γρήγορες αναλύσεις
4. Θωράκιση διαδικασιών Εχεμύθειας-Εμπιστευτικότητας ΕΣΚΑΝ (διασφάλιση διαρροών), αλλαγή των διαδικασιών ενημέρωσης ομοσπονδιών για Α` δείγμα
5. Επέκταση τακτικών ελέγχων σε όλα τα "μικρά" πρωταθλήματα κατηγοριών (Νέων-Εφήβων-Παίδων)
6. Συμπληρωματικά Νομοθετικά Μέτρα για: α) Εμπόρους-Διακινητές, β) Αθλητές (π.χ. αποκλεισμός από εθνικές ομάδες υπό προϋποθέσεις), γ) Προπονητές (π.χ. αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος υπό προϋποθέσεις), δ) Ελαφρυντικές διατάξεις για όλους όσους συνεργαστούν δίνοντας στοιχεία
7. Κανείς αθλητής-αθλήτρια στο εξωτερικό εάν δεν έχει περάσει από έλεγχο, α) Όταν πιάνει το όριο, β) Λίγο πριν φύγει
8. Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δαπανών από το κράτος, συγχρηματοδότηση πρωτοβουλιών και δράσεων (π.χ. έντυπο υλικό, σεμινάρια, πρόσθετοι έλεγχοι, εκδηλώσεις κλπ).