Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Οι Βρετανοί σκέφτονται πάλι, το… μετά το 2012

Προς αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων για μείωση της χωρητικότητας τους Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου οδεύουν οι αρμόδιοι.
Ο δήμαρχος της πόλης Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ενδέχεται να μην μειωθεί από τις 80.000 θέσεις στις 25.000 όπως είναι ο σχεδιασμός. Η αναθεώρηση οφείλεται στην πρόθεση της Βρετανίας να διεκδικήσει δύο πολύ μεγάλες διοργανώσεις, το Μουντιάλ το 2018 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.
Όμως οι μεγάλες διοργανώσεις δεν αρκούν για να το συντηρήσουν. Εξακολουθούν λοιπόν να ψάχνουν ομάδα που θα μπορέσει να το συντηρήσει.
Βλέπετε η διαφορά των Βρετανών και μερικών άλλων διοργανωτών Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι δεν κάνουν εγκαταστάσεις χωρίς να γνωρίζουν ταυτόχρονα το ετήσιο κόστος λειτουργίας.
Το Ολυμπιακό Στάδιο για το 2012 κοστίζει 907 εκατ. δολ. και χρειάζεται 16,5 εκατ. δολ. ετησίως. Μία πιθανή διοργάνωση του Μουντιάλ το 2018 ή το 2022, αλλά και του Ράγκμπι το 2015 δεν θα κάνει απόσβεση, όμως θα βοηθήσουν σημαντικά. Για αυτό και σκέφτονται να αναθεωρήσουν.
Όχι, σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται να μείνει το στάδιο με 80.000 θέσεις. Η σκέψη που υπάρχει κάνει λόγο για 50.000 θέσεις, όμως χρειάζονται να δουν εκ νέου το λειτουργικό κόστος. Αν το ποσό δεν είναι υπερβολικό τότε η νέα πρόταση θα εγκριθεί.
Το… αρνητικό για το Ολυμπιακό Στάδιο στο Στράτφορντ είναι ότι η Βρετανία διαθέτει δεκάδες μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου για ένα Μουντιάλ, έτοιμα να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ακόμα και… αύριο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Λονδίνο διαθέτει και το Γουέμπλεϊ, ένα γήπεδο ιστορικό που του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε από την αρχή πριν από λίγα χρόνια.