Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Μετά το Μουντιάλ η Ν. Αφρική θέλει και Ολυμπιακούς το 2020

Τα σχέδια μία χώρας που επιθυμεί την ανάπτυξη και την προβολή που φέρνουν οι αθλητικές διοργανώσεις δεν σταματούν ποτέ.
Κάπως έτσι το βλέπουν εκεί στη Νότιο Αφρική και σχεδιάζουν να διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.
Μακρινό όνειρο;
Καθόλου μακρινό, αφού η ημερομηνία «κλειδί» είναι το 2013.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αθλητισμού και ανάπτυξης Μακενέσι Στοφίλε, υπάρχει πιθανότητα η Ν. Αφρική να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020. Άλλωστε έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών ενόψει του Μουντιάλ που διοργανώνουν το 2010.
Όσο για την πόλη δεν θα είναι το Κέιπ Τάουν, αλλά το Ντέρμπαν (φωτό). Το Ντέρμπαν διοργανώνει και τη σύνοδο της ΔΟΕ του 2011, όπου θα αποφασιστεί ποια πόλη θα διοργανώσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018.
Η Ν. Αφρική έχει διεκδικήσει ακόμα μία φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς επιτυχία. Ήταν οι Αγώνες του 2004 που κέρδισε η Αθήνα. Όμως η πορεία που είχαν κάνει δεν ήταν καθόλου άσχημη. Η υποψηφιότητα του Κέιπ Τάουν – μιλάμε για το 1997 – αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο, δηλαδή έναν πριν από την τελική επιλογή που ήταν ανάμεσα σε Αθήνα (66) και Ρώμη (41).
Τότε κύκλοι της ΔΟΕ έλεγαν ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνουν Ολυμπιακή Αγώνες στη Ν. Αφρική. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι συνθήκες άλλαξαν και η επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ σε έναν χρόνο μπορεί να είναι το διαβατήριο της ανάθεσης.
Από το 1896 έως και το 2012, Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Ωκεανία.
Η Αφρική είναι η μοναδική Ήπειρος που δεν έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς, ενώ η Ν. Αμερική με το Ρίο για τους Αγώνες το 2016 είναι πολύ κοντά.