Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Αλλάζει το Ολυμπιακό τηλεοπτικό τοπίο στις ΗΠΑ

Πολλοί πίστεψαν ότι το τηλεοπτικό κανάλι που ετοιμάζει να λειτουργήσει η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOC) και παρουσιάσαμε πριν μέρες, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο NBC, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 και του 2016 που συζητά με τη ΔΟΕ.
Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.
Το ενδιαφέρον του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου παραμένει όπως και αυτών των καναλιών Fox, ABC μαζί με ESPN και CBS που ετοιμάζουν προσφορά άνω των 2,2 δις δολ., ποσό που δίνει το NBC για τα δικαιώματα των Ολυμπιακών στο Βανκούβερ (2010) και στο Λονδίνο (2012).
Αντιθέτως το κανάλι της USOC για το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ, δεν μπορεί να μπει σε αυτόν τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά περιμένει να εισπράξει χρήματα για τη λειτουργία του και όχι να δαπανήσει.
Όσοι γνωρίζουν το τηλεοπτικό πεδίο στις ΗΠΑ λένε ότι θα χρειαστεί 10 εκατ. σπίτια για να μπορέσει να λειτουργήσει. Τόσοι πρέπει να είναι οι συνδρομητές για να εισπράττουν και όχι για να ξοδεύουν.
Και επειδή ο λόγος της δημιουργίας του είναι καθαρά οικονομικός, η αύξηση των εσόδων, τότε θα πρέπει η εταιρία με την οποία συνεργάζεται η USOC να… πουλήσει σε 10.000.000 νοικοκυριά.
Βέβαια σήμερα και μέχρι το 2012 το NBC θα έχει τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά το Ολυμπιακό Κίνημα στις ΗΠΑ.
Μετά πολλά μπορούν να συμβούν.
Όπως για παράδειγμα να χάσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων επιλογής των αθλημάτων για τους Ολυμπιακούς, γνωστά και ως «traials», αγώνες που ίσως περάσουν στο πρόγραμμα της USOC.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το… τοπίο.
Ένα τοπίο που σε ότι αφορά τις Ολυμπιακές μεταδόσεις στις ΗΠΑ θα αλλάξει αρκετά τα επόμενα χρόνια για αυτό και οι ενδιαφερόμενο παίρνουν από τώρα θέσεις… μάχης.