Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Το 17ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο της ΔΟΑ στην Ολυμπία

Η δημιουργία νέων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, εξειδικευμένων στα θέματα Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Ολυμπιακής Παιδείας, είναι ένας από τους στόχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Με θέμα λοιπόν την αρχαία και σύγχρονη ιστορία του Αθλητισμού, καθώς και τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές διαστάσεις του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος ολοκληρώθηκε το 17ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο της ΔΟΑ με συμμετοχή 38 ατόμων και μερικούς κορυφαίους καθηγητές.
Σε έναν χώρο, στην Αρχαία Ολυμπία, που για περίπου 50 χρόνια αποτελεί κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητικής Εκπαίδευσης και φέτος θα αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο, αφού το Φθινόπωρο ξεκινά το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Master, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι Τζιμ Πάρι, Ιρίνα Μαρτίνκοβα, Ίγκομαρ Βέιλερ, Ντάγκλας Μπράουν, Καζούο Ουτσιούμι, Άντι Μιαχ, Νόρμπερτ Μίλερ, Μανώλης Μικρογιαννάκης και Κώστας Γεωργιάδης.
Κατά τη λήξη του 17ου Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος τόνισε: «Η εκπαιδευτική και πολιτισμική διάσταση του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, όπως αναπτύχθηκε από τον Κουμπερτέν και τους διαδόχους του και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δεν αποτελεί τυχαία και στιγμιαία ιστορική παραδρομή.
Πρόκειται για το ισχυρότερο κοινωνικό φαινόμενο, με κοιτίδα την Αρχαία Ολυμπία, που μας φιλοξένησε εδώ. Πιστεύω ότι η ιερότητα του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και οι ανθρωπιστικές ιδέες του Ολυμπιακού Κινήματος είναι αυτές που θα προσδιορίζουν τη συνοχή και τη μελλοντική πορεία όλων μας στο εκπαιδευτικό και επιστημονικό πεδίο».