Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ένα… μπόνους, λύνει προβλήματα καθυστέρησης και… μίζας

Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθεί η εξωτερική κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου στο Λονδίνο. Τρία χρόνια πριν από την έναρξη και πάντα εντός της προβλεπόμενης δαπάνης ολοκληρώθηκε το Στάδιο χωρητικότητας 80.000 θέσεων που θα φιλοξενήσει εκτός από τις τελετές έναρξης και λήξης και τα αγωνίσματα του στίβου.
Το γεγονός ότι τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και ο προϋπολογισμός δείχνει ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν να θέσουν σε ρίσκο της διοργάνωση τους 2012, αλλά ούτε σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους πολίτες της χώρας να τους επιβαρύνουν περισσότερο από τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσει η όλη Οργάνωση.
Και επειδή η καλή δουλειά πρέπει να αμείβεται, ο Ντέβιντ Χίγκινς επικεφαλής της προετοιμασίας τους Λονδίνου πήρε μπόνους 200.000 λιρών Αγγλίας, περίπου 328.000 δολ. παρά το ότι οι μηνιαίες αποδοχές του δεν είναι μικρές αφού αγγίζουν τα 384.000 λίρες.
Βλέπετε την πολιτική, τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν οι Βρετανοί σε σχέση με την Ελλάδα ως προς το κόστος. Προτιμούν να πληρώσουν ένα πολύ καλό μπόνους σε έναν άνθρωπο ή και σε περισσότερους, αρκεί να μην ξεφύγει το έργο σε κόστος και χρόνο.
Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό στην περίπτωση της Αθήνας;
Μάλλον όχι.
Ακόμα και αν δούλευε έτσι το σύστημα θα «λάδωναν» το συγκεκριμένο άνθρωπο με περισσότερα χρήματα από το μπόνους. Άλλωστε τα χρήματα οι εργολάβοι θα τα έβγαζαν από την υπερτιμολόγηση του έργου.
Μήπως τελικά είναι θέμα παιδείας;