Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Χασούρα 19,4 εκατ. δολ. από τη χρεοκοπία του χορηγού

Περίπου 19,4 εκατ. δολ. θα χάσει η οργανωτική επιτροπή του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 από τη χρεοκοπία της εταιρίας τεχνολογίας «Nortel Networks».
Και αυτό γιατί η Καναδική εταιρία μετά από 127 χρόνια ιστορίας έβαλε λουκέτο χωρίς να μπορεί να εκπληρώσει και τις υποχρεώσεις της χορηγίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και μπορεί οι Βρετανοί να βρήκαν αντικαταστάτη, όμως η εταιρία «Cisco» θα είναι χορηγός στη δεύτερη κατηγορία που σημαίνει και λιγότερα χρήματα. Η «Nortel Networks» ήταν στην πρώτη κατηγορία και θα δαπανούσε 65 εκατ. δολ., σε εξοπλισμό και υπηρεσίες.
Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» το Λονδίνο σε πολλά μέτωπα. Μετά την αδυναμία ιδιωτικής χρηματοδότησης του Ολυμπιακού Χωριού, βλέπουν τα έσοδα από τη χορηγίες να μην φτάνουν τον στόχο που είχαν θέσει.
Μέχρι τώρα έχουν 20 χορηγούς χωρισμένους σε τρεις κατηγορίες και τα έσοδα θα είναι 810 εκατ. δολ. Ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που προγραμμάτιζαν και κυμαινόταν από 1,05 έως 1,13 δις δολ.
Αυτά βλέπουν στο Νησί και τον υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων δια στόματος Τέσα Τζόουελ ανακοίνωσε ότι η χωρητικότητα του Ολυμπιακού Σταδίου θα μειωθεί μετά τους Αγώνες από 80.000 σε 25.000 όπως ήταν και ο αρχικός προγραμματισμός.
Σκέφτηκαν ότι δεν είναι περίοδος για πειραματισμούς καθώς και ότι το λειτουργικό κόστος μετά δεν πρόκειται να καλυφθεί και δεν έχουν κανένα σκοπό να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.
Εμείς – στην Ελλάδα – δεν κάναμε ποτέ τέτοιες σκέψεις.
Ούτε που μας πέρασε το κόστος λειτουργίας τους μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και για αυτό κατασκευάσαμε εγκαταστάσεις που είναι κλειστές και κοστίζουν ακόμα και για τη φύλαξή τους.
Όσο για τις διεκδικήσεις των Βρετανών για το Μουντιάλ του 2018 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, η χώρα διαθέτει πολλά και καλά γήπεδα για να τις φιλοξενήσουν.