Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η ολυμπιακή ιστορία του Μπολτ ξεκινά από την Αθήνα το 2004


Πριν από τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο ο Ουσέιν Μπολτ ήθελε να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος σπρίντερ στον κόσμο. Δεν του αρκούσαν τα χρυσά μετάλλια στα 100μ.,τα 200μ. και τα 4Χ100μ. ήθελε και τα παγκόσμια ρεκόρ. Βλέπετε στα 21 του χρόνια, το 2008, λειτουργούσε περισσότερο παρορμητικά παρά με το μυαλό. Τώρα τέσσερα χρόνια μετά, στο Λονδίνο και αφού έχει μάθει πλέον να χάνει ακόμα και από τους συμπατριώτες του όπως έχει γίνει φέτος με τον Μπλέικ τα ρεκόρ ήταν σε δεύτερη μοίρα. Ο Μπολτ κυνηγούσε τα χρυσά μετάλλια, μετάλλια που θα τον καταξίωναν, μετάλλια που θα τον έβαζαν στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών όχι απλά σε μία Ολυμπιάδα, αλλά στην ιστορία των Ολυμπιακών.
Και το πέτυχε. Και στο Λονδίνο κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια, έχει πλέον 6 χρυσά στο στίβο και μάλιστα το τελευταίο με παγκόσμιο ρεκόρ. Η ομάδα της Τζαμάικα με Κάρτερ, Φράτερ, Μπλεικ και Μπολτ έτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 36.84 και είναι η πρώτη ομάδα που τρέχει κάτω από τα 37 δεύτερα. Ανάλυση της κούρσας δεν χρειάζεται. Με τους σπρίντερ που διαθέτει η Τζαμάικα το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να αλλάξουν απλά τη σκυτάλη.
Και κάτι τελευταίο για τον Μπολτ. Το 2012 έτρεξε για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 2004 στην Αθήνα όπου είχε πάρει μέρος στα προκριματικά των 200μ. όπου αποκλείστηκε, αφού το 21.05 δεν μπορούσε να του ανοίξει την… πόρτα των προημιτελικών. Με μια διαφορά τότε ο Μπολτ ήταν 17 ετών !