Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

20 χρόνια από το χρυσό της Πατουλίδου που άλλαξε τον Ελληνικό αθλητισμό

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από εκείνη της μέρα στη Βαρκελώνη όπου μία Ελληνίδα αθλήτρια κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο στίβο, το πρώτο χρυσό στις γυναίκες στην ιστορία της χώρας μας σε Ολυμπιακούς. Ήταν η Βούλα Πατουλίδου, ένα κορίτσι που γεννήθηκε στο Τριπόταμο Φλωρίνης και πέρασε τα πρώτα της χρόνια στη Γερμανία και έδειξε σε όλους ότι δεν υστερούμε σε τίποτε συγκριτικά με τους αθλητές των άλλων χωρών που κέρδισαν με τις… χούφτες τα χρυσά μετάλλια.
Η Βούλα Πατουλίδου στις 6 Αυγούστου 1992 στο λόφο του Μονζούικ στη Βαρκελώνη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια λίγες ημέρες μετά την επιτυχία ενός επίσης άγνωστου αθλητή του Πύρρου Δήμα που είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών.
Και μπορεί ο άγνωστος τότε Πύρρος, ούτε η ΕΡΤ δεν είχε μεριμνήσει να καλύψει τον αγώνα του να κέρδισε στη συνέχεια ακόμα δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο και να είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην άρση βαρών και στους Ολυμπιακούς γενικότερα, όμως ο άθλος της Βούλας είναι αυτός που συζητήθηκε περισσότερο απ’ όλα στη Βαρκελώνη.
Βλέπετε η Βούλα κέρδισε σε μία κούρσα όπου το φαβορί, η Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς έπεσε στα εμπόδια και όλοι έσπευσαν να πούνε ότι… έπεσε η πρώτη για αυτό κέρδισε η Πατουλίδου. Μα για τη Βούλα επιτυχία ήταν ακόμα και η πρόκριση στον τελικό. Κανείς δεν της θεωρούσε πρώτο όνομα, ούτε την είχαν στα… μετάλλια. Όμως τα εμπόδια είναι για να περνούν οι αθλητές από πάνω τους και η Βούλα σε εκείνη την κούρσα το έκανε τέλεια. Και για αυτούς που εξακολουθούν να λένε ότι έπεσε η Ντίβερς και κέρδισε η Βούλα τους λέμε τρία πράγματα:
1) Και δεύτερη να τερμάτιζε η Βούλα, πάλι τεράστια επιτυχία θα ήταν,
2) Μελέτη της κούρσας από ειδικούς έδειξαν ότι η Ντίβερς μέσα στα εμπόδια επειδή από την κούραση δεν μπορούσε να κρατήσει σταθερό διασκελισμό σε κάθε πέρασμα (10μ.) με αποτέλεσμα στο τέλος το πόδι της να περάσει κάτω από εμπόδιο και να πέσει και
3) Ούτε τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ατλάντα κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στα 100μ.εμπ.
Η Βούλα Πατουλίδου λοιπόν και ο Πύρρος Δήμας είναι τεράστια κεφάλαια στην Ελληνική ιστορία και όχι μόνο του αθλητισμού. Απέδειξαν ότι με σκληρή δουλειά και προσπάθεια μπορούμε εμείς οι Έλληνες να πετύχουμε ακόμα και το ακατόρθωτο. Μάλιστα στις μέρες της μεγάλης κρίσης που βιώνουν όλοι μπορούν να γίνουν φωτεινά παραδείγματα για το πώς με συστηματική δουλεία θα βγούμε από αυτή.
Αυτά για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.