Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Οι κρυφοί φόβοι της ΔΟΕ για τoυς αγώνες Νεότητας ( YOG)

Αν και όλοι περιμένουν να δουν πως θα πάει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Νεότητας (YOG) που διοργανώνει το 2010 η Σιγκαπούρη για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον για την επόμενη είναι αρκετά μεγάλο.
Τρεις πόλεις θέλουν να αναλάβουν τη 2η διοργάνωση, η Γκουαναταλαχάρα στο Μεξικό (φωτό), το Πόζναν της Πολωνίας και η Νανγίνγκ της Κίνας για το 2014.

Σύμφωνα με τη διαδικασία όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να έχουν κατατεθεί στη ΔΟΕ έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2009, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας όπως και στους κανονικούς Ολυμπιακούς, ενώ η επιλογή θα γίνει στην 122η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Βανκούβερ, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το Φεβρουάριο του 2010.
Ήδη η ΔΟΕ έχει αναθέσει τόσο την πρώτη θερινή διοργάνωση, όσο και την πρώτη χειμερινή στο Ίνσπρουκ (2012), όμως το όλο εγχείρημα έχει πολλούς κινδύνους.
Τα προβλήματα που απασχολούν τη ΔΟΕ δεν είναι ούτε οργανωτικά, ούτε αγωνιστικά. Θέλουν αυτοί οι αγώνες να μην έχουν κρούσματα ντόπινγκ και τον ανταγωνισμό που έχουν οι αγώνες των μεγάλων.
Και αυτό γιατί πρόκειται για παιδιά ηλικίας 14 έως 18 ετών και κάτι τέτοιο θα είχε τραγικές συνέπειες για το μέλλον. Έτσι όλοι επαναλαμβάνουν ότι στόχος τους είναι η προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών, η γνωριμία των αθλητών και όχι τα μετάλλια.
Θα είναι όμως έτσι ή θα «σκάσουν» πολλά κρούσματα ντόπινγκ που θα τους… καταδικάσει στη συνέχεια.
Ειδικότερα για τη Σιγκαπούρη, η διάρκεια των αγώνων είναι 12 ημέρες θα πάρουν μέρος περίπου 3.500 αθλητές σε 26 αθλήματα.