Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Συνάντηση στη Ζυρίχη για το στίβο και το ποδόσφαιρο

Είναι δύο από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του αθλητισμού. Οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζουν απλά δύο αθλήματα με την μεγαλύτερη απήχηση, αλλά και ένα πακτωλό εκατομμύριων αφού όλοι θέλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να έχουν εμπλοκή.
Ο Σεπ Μπλάτερ και ο Λαμίνε Ντιακ, συναντήθηκαν στη Ζυρίχη και συζήτησαν για το μέλλον των αθλημάτων τους, του ποδοσφαίρου και του στίβου.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη Γη παίζουν μπάλα, ή τρέχουν είτε για να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση είτε επαγγελματικά.
Φυσικά δύο τόσο σημαντικά αθλήματα έχουν και μεγάλο ανταγωνισμό.
Κάθε ένα για τον εαυτό του θέλει τις καλύτερες ημερομηνίες για τις διοργανώσεις του, περισσότερα χρήματα στα συμβόλαια των χορηγών, περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση και έσοδα από τα δικαιώματα και βέβαια άρτιες εγκαταστάσεις.
Αυτό το τελευταίο ήταν ένα από τα θέματα της σημερινής συζήτησης στην έδρα της FIFA, αφού και οι δύο βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται για μείωση στην κατασκευή σταδίων και γηπέδων καθώς και σε μείωση θέσεων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ακόμα και σε αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πολλές φορές προβλήματα υπάρχουν και στη συγκατοίκηση.
Όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον των αθλημάτων καθώς και το θέμα του ντόπινγκ και ειδικότερα του νέου κανονισμού της WADA.
IAAF και FIFA έχουν υπογράψει και συμφωνήσει με τη WADA για τα «whereabouts», όμως βλέπουν τις αντιδράσεις από πλευράς αθλητών και προβληματίζονται για το μέλλον. Η FIFA μάλιστα έχει πάρει θέση υπέρ των ομάδων ζητώντας να εξαιρεθεί το ποδόσφαιρο από το νέο κανονισμό.
Πάντως σε ότι αφορά τα γήπεδα, μεγάλη αντιπαλότητα έχουν τα δύο αθλήματα στην Ελλάδα. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και πολλά χρόνια από την καταστροφή του σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τη μετατροπή του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για μία και μόνο ομάδα.
Και όλα αυτά με τις ευλογίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που ακόμα περιμένει τα ανταποδοτικά οφέλη από την παραχώρηση του σταδίου στο Φάληρο και που κανείς πρόεδρος δεν τολμά να τα ζητήσει…