Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Οικονομική κρίση και πολιτική… χτυπούν τα Τσικλητήρεια

Ήταν ένα από τα καλύτερα μίτνγκ του κόσμου. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταρριφθεί παγκόσμια ρεκόρ, έφτασε στη μεγαλύτερη κατηγορία, όμως εδώ και δύο χρόνια είναι σε πτώση γνωρίζοντας την παρακμή.
Τα Τσικλητήρεια, ξεκίνησαν το 1998 από ένα απλό μίτινγκ έφτασε μέχρι την κατηγορία των «Super Grand Prix», όμως από το 2007 και μετά πήρε την κάτω βόλτα και είναι πλέον ένα απλό «Grand Prix» (φωτό).
Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των αθλητών Ελλήνων και ξένων, αλλά και των ΜΜΕ των διεθνών κυρίως που απουσιάζουν επιδεικτικά τα τελευταία χρόνια. Οι εποχές που περισσότεροι από 100 ξένοι διαπιστευμένοι κάλυπταν τους αγώνες έχουν περάσει...
Όμως τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση μειωμένα θα είναι και τα έσοδα της διοργάνωσης τόσο από τα κρατικά ταμεία, όσο και από τις ιδιωτικές εταιρίες.
Πολύ δύσκολα λοιπόν φέτος θα μπουν στο ταμείο πάνω από 4 εκατ. ευρώ που είναι κατά μέσο όρο τα έσοδα, αν και τα έξοδα δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Όσοι γνωρίζουν το κόστος μίας διοργάνωσης μπορούν πολύ εύκολα να τα υπολογίσουν. Οι αθλητές δεν ξεπερνούν τα 600.000 – 700.000 ευρώ ενώ τα οργανωτικά είναι το πολύ 200.000 – 300.000.
Βέβαια δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που θα φέρει απώλεια εσόδων. Υπάρχει και η πολιτική κρίση, ή αν θέλετε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη στάση του προέδρου του Πανελληνίου ΓΣ, Μίνωα Κυριακού που μίλησε για παρέμβαση στις εκλογές της Ολυμπιακής Επιτροπή που ηττήθηκε, ενώ αρνητική εικόνα για το έργο της κυβέρνησης παρουσιάζει και από τα δελτία ειδήσεων του ΑΝΤ-1.
Δεν είναι λίγες οι αναφορές σε στήλες media εφημερίων, αλλά και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την κόντρα ανάμεσα σε Κυριακού και Καραμανλή.
Φυσικά όλα αλλάζουν.
Για αυτό και μη σας προκαλέσει εντύπωση πιθανή αλλαγή στάσης του ΑΝΤ-1 σχετικά με την κριτική του κυβερνητικού έργου.
Τα κρατικά χρήματα για τα Τσικλητήρια που πρέπει να γίνουν στις 13 Ιουλίου είναι απαραίτητα.
Χρήματα από τον ΟΠΑΠ αρκετές ακόμα ΔΕΚΟ, τη γγΑ, το υπουργεί Τουρισμού και άλλες πηγές. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πολύ-πολύ λιγότερα.