Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Έμεινε από ρευστό το Λονδίνο και άρχισε τα δάνεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το δάνειο που είχε ζητήσει η Οργανωτική Επιτροπή του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 συνολικού ύψους 255 εκατ. λιρών ή 376 εκατ. δολ.
Το συγκεκριμένο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης. Αν και αρχικά υπήρχε χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόσους οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία σε μία χώρα όπως η Βρετανία που έχει πληγεί πολύ από την κρίση οδήγησε σε έλλειψη ρευστού κάτι που αν συνεχιζόταν θα είχε επιπτώσεις στα χρονοδιαγράμματα.
Οι διοργανωτές το είδαν σχετικά έγκαιρα και έτσι ζήτησαν το Φεβρουάριο τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αν και το μοντέλο του Λονδίνου για το 2012 λέει ότι τίποτα δεν κατασκευάζεται στην τύχη και από τώρα γνωρίζουν για τις περισσότερες εγκαταστάσεις τι θα γίνουν μετά και πόσα έσοδα θα φέρουν για το Χωριό και το Κέντρο Τηλεόρασης περιμένουν προτάσεις για την αξιοποίησή τους.
Η αρχική πρόταση για κοινωνική στέγαση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει για το Χωριό, όμως η πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων και οι δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων πιθανότατα να μην φέρει τα χρήματα που αρχικά είχαν υπολογιστεί, αν και τα διαμερίσματα θα μειωθούν από 4.200 σε περίπου 3.000.
Πάντως με το δάνειο αυτό δεν λύνεται το πρόβλημα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κερδίσουν χρόνο και να προχωρήσουν την κατασκευή όπως πρέπει να κάνουν. Το μεγαλύτερο ποσό που αγγίζει περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα έρθει από εταιρία της Αυστραλίας. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Βλέπετε όλοι ελπίζουν ότι η κρίση θα περάσει μέσα στο 2009 και ότι μετά το 2012 που θα αρχίσει η εκμετάλλευση η αγορά θα έχει επανέλθει στα προηγούμενα δεδομένα.
Άλλωστε όσοι έχουν χρήματα – ρευστό λένε ότι τώρα η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε να βάλει 461 εκατ. λίρες για το Χωριό και το Κέντρο Τύπου και 35 εκατ. λίρες για κάλυψη των αυξημένων δαπανών σε έργα όπως το Κολυμβητικό Κέντρο και το Ολυμπιακό Στάδιο (φωτό).
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τους Αγώνες παραμένει 9,3 δισεκατομμύρια λίρες, για την οργάνωση και τις υποδομές.