Είναι η χώρα της τεχνολογίας. Μπορεί να βρει κάποιος χιλιάδες γκάτζετ και ηλεκτρονικά. Διαθέτουν μάλιστα και μία περιοχή στην πρωτεύουσα με το όνομα Ακιχαμπάρα που πουλάνε μόνο ηλεκτρονικά.
Η Ιαπωνία λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην στηριχτεί σε αυτό το ατού κατά την επιθεώρηση των μελών της ΔΟΕ στο Τόκιο για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.
Η 13μελής ομάδα Αξιολόγησης με επικεφαλής τη Μαροκινή Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ επισκέφθηκαν 25 από τις 34 τοποθεσίες που θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις και τις… θαύμασαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Χωρίς να κουραστούν καθόλου. Κάθισαν στις όμορφες καρέκλες που τους είχαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους φόρεσαν τα ειδικά γυαλιά-μάσκες (φωτό) και πήραν μία ιδέα για το πώς θα είναι αν τους δώσουν τους Ολυμπιακούς και ειδικότερα πως θα μοιάζει το Ολυμπιακό Στάδιο χωρητικότητας 100.000 θέσεων.
Μέχρι τώρα οι ξεναγήσεις περιλάμβαναν πολύ… ποδαρόδρομο και φαντασία ώστε να μπορέσουν να συνδέσουν εικόνες και σχέδια που είχαν δει ή κρατούσαν στα χέρια τους με τον χώρο της επίσκεψης.
Όμως οι Ιάπωνες αυτή τη φορά δεν κατάφεραν απλά να τους κάνουν τη ζωή εύκολη, τους έδειξαν να κατανοήσουν το όραμα και τη φιλοσοφία που έχουν.
Ο φάκελος μιλά για Αγώνες που θα είναι σε ακτίνα 5 μιλίων, περίπου 10 χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ εξασφαλισμένα είναι και τα περίπου 4 δις δολ. για το κόστος της οργάνωσης.
Οι περισσότερες εγκαταστάσεις υπάρχουν και μόλις 11 θα είναι οι νέες, ανάμεσά τους και το νέο Ολυμπιακό Στάδιο. Και λέμε νέο γιατί διαθέτουν ήδη ένα, αυτού που έγιναν οι Ολυμπιακοί το 1964.
Στα αρνητικά τώρα, η επίσκεψη στιγματίστηκε μία διαμαρτυρία (φωτό 2)ατόμων που αντιδρούν και δεν θέλουν τους Ολυμπιακούς, όμως η επιτροπή διεκδίκησης λέει ότι διαθέτει 70% υποστήριξη του κόσμου.
Και επειδή από μία τέτοια επίσκεψη δεν λείπουν και οι αστέρες του αθλητισμού κάθε χώρας εκτός από το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, τα μέλη της επιτροπής της ΔΟΕ συνόδευε ο Ναόκο Τακαχάσι χρυσός Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Σίδνεϊ.