Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το «κύμα» στο κολυμβητήριο του Λονδίνου

Η κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων κάθε πόλης δεν είναι κάτι απλό. Το θέμα τους δεν είναι απλά να φτιάξουν ένα Ολυμπιακό Στάδιο, ή ένα κολυμβητήριο.
Σκοπός τους είναι να εντυπωσιάσουν με μία μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική κατασκευή που θα χαραχθεί στη μνήμη επισκεπτών και τηλεθεατών και θα είναι σημείο αναφοράς για την πόλη.
Στην Αθήνα για παράδειγμα έχουμε στο στέγαστρο του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το πληρώσαμε κάτι… παραπάνω όμως δίνει αυτό το… κάτι σε μία πόλη που διαθέτει και μία… Ακρόπολη.
Στο Πεκίνο είχαμε το Ολυμπιακό Στάδιο «φωλιά», το κολυμβητήριο «κύβο» και μερικά ακόμα.

Στο Λονδίνο όλοι έχουν επικεντρωθεί στη σκεπή του κολυμβητηρίου που κατασκευάζεται στο Ολυμπιακό Πάρκο στο Στράτφορντ. Πραγματικά όπως φαίνεται και από τη μακέτα (φωτό) θα είναι εντυπωσιακή.
Μοιάζει με ένα κύμα που ετοιμάζεται να πέσει πάνω στους θεατές. Η κατασκευή προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει η τοποθέτησή της. Τα πρώτα τμήματα τοποθετήθηκαν όμως χρειάζονται πολλά ακόμα μέχρι να πάρει το τελικό της σχήμα.
Κάτω από αυτή θα βρίσκονται 17.500 θεατές κατά τη διάρκεια την Ολυμπιακών Αγώνων στην 50άρα πισίνα και 2.500 μετά, όπου θα μειωθεί η χωρητικότητα της εγκατάσταση.