Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Εν μέσω καταγγελιών δήμαρχος ο Ανατόλι Παχομόφ

Ο Ανατόλι Παχομόφ (φωτό) είναι ο νέος δήμαρχος ή καλύτερα παραμένει ο άρχων της πόλης του Σότσι που το 2014 διοργανώνει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ο εκλεκτός του Κρεμλίνου συγκεντρώνει 76.8% όταν ο αντίπαλός τους Μπόρις Νέμτσοφ φτάνει μόλις το 13,6%.
Οι δημοτικές εκλογές στο Σίτσι έχουν μεγάλο παρασκήνιο και οι ηττημένοι κάνουν λόγο για εκβιασμούς, απάτη και πιέσεις της Ρωσικής Κυβέρνησης για να στηριχθεί ο Παχομόφ. «Πρόκειται για κατάφορη παραποίηση του αποτελέσματος και απάτη με 30.000 άτομα να ψηφίζουν κάτω από πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς» δηλώνει ο Νέμτσοφ στο Associated Press.
Ουσιαστικά συγκρούστηκαν στο Σότσι εκπρόσωποι δύο πρώην πρόεδρων. Ο Παχομόφ είναι του Πούτιν που σήμερα είναι πρωθυπουργός της Ρωσίας και ο Νέμτσοφ του Μπόρις Γιέλτσιν. Οι καταγγελίες στηρίζονται στα ποσοστά των υποψηφίων βάση των «exit polls» που έδιναν στον Νέμτσοφ 35% και τον Παχομόφ 46%, αριθμοί που δεν επιβεβαιώνονται και στους οποίους υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις.
Οι εκλογές στο Σότσι έχουν τραβήξει τα φώτα της διεθνούς κοινότητας και οι καταγγελίες για αποκλεισμό από την τηλεόραση υποψηφίων είναι πολύ συχνές. Χαρακτηριστικό όπως λένε οι αντίπαλο του Παχομόφ είναι ο άφθονος τηλεοπτικός χρόνος που είναι ο υποψήφιος του Πούτιν πριν από τις εκλογές, ενώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μην δέχονται ούτε επί πληρωμή διαφημίσεις των αντιπάλων στα ΜΜΕ.
Ενδιαφέρον για τις εκλογές είχαν εκδηλώσει ο Αντρέι Λουγκοβόϊ, βασικός ύποπτος κατά τη βρετανική αστυνομία για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο και ο δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Λεμπέντεφ.