Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

«Μαθαίνουμε» τις Ελληνικές σπατάλες από τη… Βρετανία

Δεν είναι λίγες οι φορές που το greek-olympics έχει ασχοληθεί με την έλλειψη αθλητικής πολιτικής όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και με τα κίνητρα συγκριτικά πάντα με αυτά που δίνουν οι άλλες χώρες και που στη δική μας επικρατεί η τάση να «κοπούν».
Ακόμα και προχθές γράφαμε για τα πολύ μεγάλα πριμ των Ρώσων για τους χειμερινούς αγώνες που θα γίνουν στο Βανκούβερ σε μερικούς μήνες. Όλες οι χώρες κάνουν κάτι.
Σχεδιάζουν, επενδύουν και περιμένουν αποτελέσματα.
Εμείς στην Ελλάδα πάμε… κουτουρού, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς φυσικά αποτελέσματα.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τη Βρετανία μία χώρα που σε τρία χρόνια το 2012 διοργανώνει στο Λονδίνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όπως όλες οι διοργανώτριες θέλουν να αυξήσουν τα μετάλλια που θα κερδίσουν στον έδαφός τους.
Οι Βρετανοί λοιπόν θα επενδύσουν για 27 αθλήματα την τετραετία, ή αν θέλετε τον Ολυμπιακό κύκλο από το Πεκίνο στο Λονδίνο, 270 εκατ. ευρώ με στόχο να κερδίσουν περισσότερα μετάλλια.
Πόσα δεν λένε όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι με τέσσερα χρυσά περισσότερα από το 2008 θα είναι μία θέση πιο πάνω στην τρίτη πίσω από ΗΠΑ και Κίνα και πάνω από τη Ρωσία. Οι Βρετανοί κέρδισαν 19 χρυσά, 13 αργυρά και 15 χάλκινα στο Πεκίνο και ήταν στην τέταρτη θέση σημειώνοντας βελτίωση από την Ατλάντα (1996) και μετά το μεγάλο στραπάτσο που έπαθαν εκεί.
Έμαθαν, έβαλαν μυαλό, ότι και να σας αρέσει η ουσία είναι ότι στην Ατλάντα ήταν στην 36η θέση (1-8-6), στο Σίδνεϊ βρέθηκαν στην 11η (11-10-7), στην Αθήνα στη 10η (9-9-12) και στο Πεκίνο στην 4η (19-13-15).
Θέλετε τώρα να μάθετε πόσα ξόδεψαν;
Για το Σίδνεϊ 67,6 εκατ. ευρώ για 12 αθλήματα και για την Αθήνα 80,4 εκατ. ευρώ και πάλι για 12 αθλήματα.
Έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να συντηρούν όλα τα αθλήματα, έχουν βάλει προτεραιότητες και μόνο ενόψει των Αγώνων το 2012 δαπανούν λεφτά για όλα, μετά θα επιστρέψουν στα ίδια.
Να δούμε και στην Ελλάδα τι συμβαίνει;
Εμείς στην Ατλάντα είχαμε την 16η θέση (4-4-0), στο Σίδνεϊ τη 17η (4-6-3), στην Αθήνα τη 15η (6-6-4) και στο Πεκίνο την… 59η (0-2-2).
Να πάμε και στα λεφτά; Το υπουργείο πολιτισμού δίνει πάνω από 80 εκατ. το χρόνο (320 εκατ. την τετραετία) στις ομοσπονδίες και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, δηλαδή περισσότερα χρήματα απ’ ότι οι Βρετανοί σε διάστημα 4 ετών και με πενιχρά αποτελέσματα.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Πολύ απλά γιατί πιστεύουμε ότι η ΕΟΕ, ως το μόνο αρμόδιο όργανο για σύμβουλος του εκάστοτε υπουργού σε θέματα αθλητισμού, θα πρέπει να ετοιμάσει μία σοβαρή πρόταση με στόχο όχι μόνο τα μετάλλια στο Λονδίνο, αλλά να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο το 2020.
Εκεί πρέπει να κοιτάμε με λογικές δαπάνες, αξιολόγηση των αθλημάτων και προτεραιότητες.
Και μη μου πείτε ότι είναι δύσκολο να γίνει…
Στο τέλος – τέλος αν δεν μπορεί ο Γιάννης Ιωαννίδης, υπάρχει και ο υπουργός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Ο Αντώνης Σαμαράς (φωτό) έχει δείξει ότι θέλει να ταράξει τα νερά…
Προτάσεις υπάρχουν. Αυτιά όμως;