Σάββατο 9 Μαΐου 2009

4 πόλεις, 4... αγκάθια στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς το 2016

Γύρισαν τον κόσμο σε… 35 ημέρες και τώρα ετοιμάζουν τα… απομνημονεύματά τους. Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ… ξόδεψε πέντε ημέρες σε κάθε μία από τις τέσσερις πόλεις που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, είδε και άκουσε πολλά και τώρα γράφει την έκθεσή της.
Αν και η έκθεση θα μοιραστεί στα μέλη της ΔΟΕ το Σεπτέμβριο, το greek-olympics.blogspot.com είναι σε θέση να γνωρίζει τα… αδύνατα σημεία κάθε υποψηφιότητας, τα… αγκάθια των πόλεων που θα παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή.
Και οι 4 πόλεις έχουν προβλήματα.
Προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουν τους επόμενους μήνες για να μπορέσουν στις 2 Οκτωβρίου στη Κοπεγχάγη να κερδίσουν. Το ταξίδι της Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ προέδρου της 13μελούς επιτροπής ξεκίνησε στις 4 Απριλίου από το Σικάγο (φωτό) και ολοκληρώθηκε χθες στη Μαδρίτη με ενδιάμεσους σταθμούς Τόκιο και Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ας αφήσουμε τα λόγια και ας δούμε τα… αγκάθια κάθε πόλης με τη σειρά της ΔΟΕ:

ΣΙΚΑΓΟ
Η Αμερικανική μεγαλούπολη διαθέτει ίσως την καλύτερη πρόταση. Αυτό που δεν διαθέτει και πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα είναι οι… εγγυήσεις. Κυρίως στα οικονομικά, αφού η ΔΟΕ δεν θέλει εκπλήξεις. Και μπορεί μεν ο Μπαράκ Ομπάμα να μίλησε – από βίντεο – στα μέλη της επιτροπής μένουν όμως οι κρατικές εγγυήσεις. Το πιθανότερο είναι το… χαρτί αυτό να το χρησιμοποιήσουν στο τέλος. Μικρότερο ποσοστό απόδοχης έδειξε η έρευνα της ΔΟΕ και στο Σικάγο. Το 77% είναι 67%, όχι και τόσο κακό, όμως θα πρέπει να το βελτιώσουν.

ΤΟΚΙΟ
Και εδώ η δουλειά με τον φάκελο είναι καλή, όμως το… ψεματάκι με τη δημοσκόπηση θα κοστίσει στους Ιάπωνες. Όπως έχουμε γράψει η έρευνα της ΔΟΕ διαπίστωσε αποδοχή των Ολυμπιακών σε ποσοστό μόλις 56%, όταν στον φάκελο εμφάνιζαν πάνω από 70%. Σε αυτό προσθέστε και τις διαδηλώσεις και έχετε ένα… χαρακίρι αν δεν αλλάξουν οι αριθμοί μέχρι την ψηφοφορία.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ
Θέλουν πολύ τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. Έχουν ήδη τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2014, διαθέτουν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, όμως η ΔΟΕ θέλει και πολιτική σταθερότητα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να εκ ληφθεί εμπλοκή στα εσωτερικά μιας χώρας, όμως είναι κάτι που… συνηθίζουν οι «αθάνατοι».

ΜΑΔΡΙΤΗ
Διαθέτει τη μεγαλύτερη αποδοχή με 85% σύμφωνα με την έρευνα της ΔΟΕ. Οι Ισπανοί γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν καλύτερα απ’ όλους την… κληρονομιά των Αγώνων όπως φάνηκε και στο συνέδριο που διοργάνωσε πριν από δύο μέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ). Όμως η «αχίλλειος πτέρνα» είναι η ασφάλεια. Και στην περίπτωση της Βαρκελώνης το 1992 υπήρχε ο φόβος της ΕΤΑ, της Οργάνωσης των Βάσκων που όμως δεν «χτύπησαν», όμως ο ίδιος φόβος υπάρχει και σήμερα.