Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ο χρηματιστής Μέιντοφ "έφαγε" 4,8 εκατ. δολ. από τη ΔΟΕ

Όταν εισπράττεις δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός από διάθεση χρημάτων θα πρέπει να κάνει και επενδύσεις. Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι – οικονομικά – και όπως όλοι έχασαν χρήματα, έτσι και η ΔΟΕ.
Ο πρόεδρος, Ζακ Ρογκ έκανε ταμείο τετραμήνου και είδε ότι μειώθηκαν οι επενδύσεις κατά 34 εκατ. δολ. στα ομόλογια που είχαν. Αυτά τα χρήματα πάνε, χάθηκαν δηλαδή.
Συγκριτικά βέβαια με αυτά που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες στο χρηματιστήριο όπου πολλές μετοχές έχασαν την αξία τους το ποσό εν θα πρέπει να θεωρείται και μεγάλο. Είναι το 8% των αποθεματικών της ΔΟΕ, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προσθέσετε ακόμα ένα 14% των αποθεματικών που χάθηκε την προηγούμενη χρονιά.
Χρήματα η ΔΟΕ έχασε και από τη γνωστή ιστορία του χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ που έπαιρνε χρήματα από επενδυτές, δεν έκανε επενδύσεις και πλήρωνε τόκους από άλλες επενδύσεις όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις «πυραμίδων». Στον Μέιντοφ είχαν δώσει 4,8 εκατ. δολ και όπως προκύπτει από τα στοιχεία συνολικά έχουν χάσει μέσα σε περίπου έναν χρόνο 38,8 εκατ. δολ. ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την πτώση του δολαρίου.
Η ΔΟΕ έχει περίπου 400 εκατ. δολ. αποθεματικό σε επενδύσεις όπου έχασε τα 34 εκατ. δολ., όμως στη… χασούρα πρέπει να υπολογιστεί και η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις απώλειες υπολογίζοντάς τες άνω των 40 εκατ. δολ.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συγκεντρώνει σε κάθε Ολυμπιακό κύκλο περισσότερα από 4 δις δολ από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς, εισιτήρια αγώνων και άδειες για εκμετάλλευση προϊόντων.
Από αυτά τα περισσότερα χρήματα θα πάνε στις πόλεις που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες, τα υπόλοιπα ως ενίσχυση στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και περίπου ένα 8% σε λειτουργικά έξοδα.
Κίνδυνος για τους Ολυμπιακούς δεν υπάρχουν ούτε στο Βανκούβερ το 2010, ούτε στο Λονδίνο το 2012, ούτε και στο Σότσι το 2014. Ειδικά για τη Ρωσία που με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος φοβούνται για περικοπές τα 12,6 δις δολ. είναι εξασφαλισμένα και προέρχονται τα 5,8 δις δολ. από την κυβέρνηση, τα 5 από την ιδιωτική πρωτοβουλία και 1,8 δις από την οργάνωση, ποσό που δίνει η ΔΟΕ.