Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

«Εγκλωβισμένη» στην Άκουιλα η Ελληνική ομάδα

Από δύο έως τέσσερα παιχνίδια θα δώσει η ομάδα ποδοσφαίρου στην πόλη Άκουιλα (φωτό) όπου θάφτηκαν 300 άνθρωποι και καταστράφηκε από το σεισμό (6,4R) πριν από περίπου ένα μήνα.
Η κλήρωση για τους Μεσογειακούς οδήγησε την Ελληνική ομάδα στον Α όμιλο μαζί με τη διοργανώτρια Ιταλία και τη Συρία όμιλος που δίνει όλα τα παιχνίδια σε μία ιστορική πόλη 90 χιλιόμετρα μακριά από την Πεσκάρα που όμως δεν… υπάρχει.
Ο πρώτος αγώνας για την Εθνική ομάδα είναι στις 27 Ιουνίου με αντίπαλο τη Συρία, ενώ στις 29 θα παίξουμε την Ιταλία. Η Ιταλία μάλιστα ανοίγει τον όμιλο με αντίπαλο τη Συρία στις 25 Ιουνίου και στόχο φυσικά όχι απλά την πρώτη θέση στον όμιλο, αλλά το χρυσό μετάλλιο.
Απομένει λοιπόν η δεύτερη θέση στην Ελλάδα, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε μία θέση στην 6άδα. Όμως και πάλι τον επόμενο αγώνα αν περάσουμε θα τον δώσουμε στην ίδια πόλη με αντίπαλο τη δεύτερη ομάδα του Γ ομίλου (Λιβύη, Μαυροβούνιο Μαρόκο).
Σε περίπτωση νίκης η Ελληνική ομάδα… ξεκολλά από την Άκουιλα και παίζει για την 5-6η θέση. Αν χάσει τότε παραμένει στην ίδια έδρα για τις θέσεις 7-8.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα δώσει δύο αγώνες στο γήπεδο της Άκουιλα με το πιθανότερο σενάριο να παραμένει εκεί και για τους υπόλοιπους δύο.
Ο σεισμός αποτελεί μία φυσική καταστροφή χωρίς προειδοποίηση με ολέθρια αποτελέσματα όπως στην περίπτωση της Ιταλική πόλης. Η διοργάνωση αγώνων σύμφωνα με το πρόγραμμα μπορεί για… ψυχολογικούς λόγους να πρέπει να γίνουν όμως η Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) θα πρέπει να ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των αθλητών, των συνοδών, αλλά ακόμα και των θεατών, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα και σενάρια εκκένωσης του χώρου.
Αυτές οι εγγυήσεις ακόμα δεν έχουν δοθεί και κανείς δεν ξέρει ούτε πότε θα δοθούν ή αν τελικά θα δοθούν και δεν θα χρειαστούν οι Ολυμπιακές Επιτροπές να αναλάβουν το ρίσκο…