Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Λιγότερη γκρίνια, μεγαλύτερη… αξιοπιστία στη γυμναστική

Οι γκρίνιες φέρνουν αλλαγές, ειδικά όταν η κρίση δεν είναι αντικειμενική, αλλά υποκειμενική.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γυμναστική. Άθλημα που η βαθμολογία χαρίζει μετάλλια όχι τελικά και σε τόσο λίγες περιπτώσεις.
Για το σκοπό αυτό η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) θέλει να βάλει… τάξη μειώνοντας τις διαφορές στη βαθμολογία ανάμεσα στους κριτές με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν τα… λάθη.
Στο Λίλεστρομ της Νορβηγίας συνεδρίασε η FIG και αποφάσισε να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία κριτών «αναφορά» πέραν των κανονικών για την ενόργανη, τη ρυθμική και το τραμπολίνο που θα λειτουργούν μαζί τους, θα βαθμολογούν δηλαδή και αν η διαφορά ανάμεσα στους δύο κριτές «αναφοράς» και τους κανονικούς είναι μεγαλύτερη απ’ όσο ορίζουν οι κανονισμοί τότε θα λαμβάνεται ο μέσος όρος.
Δηλαδή ο αθλητής αν έχει αδικηθεί με χαμηλή βαθμολογία από τους κανονικούς κριτές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα θα παίρνει κάτι καλύτερο αφού οι κριτές «αναφοράς» θα τους έχουν δώσει μεγαλύτερο βαθμό.
Και επειδή τα μετάλλια κρίνονται στα χιλιοστά είναι δυνατόν να δούμε ανακατατάξεις, λιγότερη γκρίνια και μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Η Ελλάδα ήταν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης αφού η Ελένη Μιχοπούλου μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, αλλά και της FIG εδώ και χρόνια προσπαθεί για ένα σύστημα βαθμολογίας χωρίς επιρροές χωρών και… ομάδες.
Το σύστημα θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2009, με έμφαση στο παγκόσμιο της ενόργανης, που θα γίνει στο Λονδίνο (12-18 Οκτωβρίου), αλλά και στη ρυθμική και την ακροβατική γυμναστική, αν και τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ενόργανη. Αν όλα πάνε καλά τότε θα καθιερωθεί για το μέλλον και φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.