Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

«Πόλεμος» ανάμεσα σε δημόσια και συνδρομητική TV

Πόλεμος θα ξεσπάσει στη Γερμανία σχετικά με τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 και το 2016.
Όπως έχει γράψει το greek-olympics (βλέπετε και το link και το θέμα) από το Φεβρουάριο, η ΔΟΕ αποφάσισε μετά από δεκαετίες να μην ανανεώσει τη συνεργασία της με την EBU για την μετάδοση των Ολυμπιακών και υπέγραψε συμφωνία με την εταιρία Sportfive.
Η συμφωνία φορά όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτός από τις Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία με τις δύο τελευταίες να έχουν πάρει τα δικαιώματα τα κανάλια του Ρούμπερτ Μέρντοχ (SKY Italia και FOX Turkey) και που τα δικαιώματα εκμεταλλεύεται απ’ ευθείας η ΔΟΕ.
Στη Γερμανία για να επιστρέψουμε στο θέμα μας τα δύο κανάλια ARD και ZDF που επί 59 χρόνια έχουν συνεργασία με την EBU προσπαθούν να ετοιμάσουν κοινή πρόταση για τη ΔΟΕ ώστε να εξασφαλίσουν και πάλι την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το χρηματικό ποσό της πρότασης ARD και ZDF ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι πρόταση ετοιμάζει και το συνδρομητικό κανάλι SKY Germany, πρόταση που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Την απόφαση για το ποιος από τους δύο θα μεταδώσει τους Ολυμπιακούς θα πάρει η ΔΟΕ όπως και με τις άλλες χώρες.
Σκοπός είναι να μαζέψει περισσότερα χρήματα.
Οι ειδικοί στον χώρο μιλάνε για 4 δις δολ. για τους Αγώνες του 2014 και του 2016 και μάλλον δεν θα πέσουν έξω. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό πάνω από το μισό είναι τα δικαιώματα στις ΗΠΑ που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις δολ.
Όμως με την τακτική της ανεξάρτητης πώλησης και όχι μέσα από την EBU θα βγάλουν περισσότερα χρήματα.
Και η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που θα βάλει το χέρι στην… τσέπη.
Όσο για την Ελλάδα, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να απευθυνθούν στη Sportfive για να μάθουν πόσα θα πρέπει να πληρώσουν και φυσικά τι περιλαμβάνει το πακέτο.