Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Το Ρίο «ταιριάζει» στην κληρονομιά που θέλει να αφήσει ο Ρογκ

Το γράφουμε εδώ στο greek-olympics από καιρό. Το Ρίο ντε Τζανέιρο κερδίζει διαρκώς έδαφος στην κούρσα για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.
Οι Βραζιλιάνοι κάνουν πολύ καλή δουλειά, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο λόμπι υποστήριξης μελών της ΔΟΕ που θα τους ψηφίσουν και κινούνται υπομονετικά για να εξασφαλίσουν τους λίγους ψήφους που θα τους δώσουν την πρώτη θέση στις 2 Οκτωβρίου.
Κύκλοι που είναι πολύ κοντά στη ΔΟΕ μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) δηλώνουν ότι σε μία στιγμή που το Σικάγο χάνει έδαφος, το Ρίο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της των εκλεκτόρων. Αν και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του αποκάλυψε ότι το Τόκιο και η Μαδρίτη έχουν μεγάλη διαφορά να καλύψουν, ενώ αποκάλυψε ότι και οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ τους υποψηφιότητας της Βραζιλίας.
Μάλιστα το AFP υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης Κάλρος Νούζμαν είχε μία πολύ «παθιασμένη και αποτελεσματική» παρουσίαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ και οι συχνές εμφανίσει του προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο.
Η ίδια πηγή ακόμα θέλησε να συνδέσει την αποκάλυψη ότι ο Ζακ Ρογκ θα αποχωρήσει και από μέλος της ΔΟΕ μετά την προεδρική θητεία το 2013 με την ανάληψη από το Ρίο:
«Λέει ότι πραγματικά θέλει να αφήσει μία κληρονομιά στη ΔΟΕ. Διετέλεσε πρόεδρος όταν το Πεκίνο διοργάνωσε Ολυμπιακούς, παρά τον καθολικό σκεπτικισμό των περισσοτέρων προώθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας για τους οποίους τώρα πολλοί θεωρούν ότι θα είναι επιτυχημένοι. Τι καλύτερο από το να αφήσει στην κληρονομιά του και τους Ολυμπιακούς στη Ν. Αμερική τους πρώτους στην ιστορία τους».
Φυσικά το Ρίο ντε Τζανέιρο, διαθέτει πολύ καλό φάκελο, μεγάλη οικονομική υποστήριξη και μία χώρα που έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι και η επιλογή των αναγνωστών του greek-olympics στη σχετική ψηφοφορία. Συγκεντρώνει περίπου το 49% των ψήφων με τη Μαδρίτη να ακολουθεί στο 25%, το Σικάγο στο 18% και το Τόκιο μόλις με 11%.
Μία ψηφοφορία που θα μείνει ανοιχτή έως και την παραμονή της απόφασης της ΔΟΕ.