Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Εκκίνηση από τη ΔΟΕ στην κούρσα των Ολυμπιακών το 2018

Ποιά πόλη θα κερδίσει το χρίσμα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2018;
Υπομονή μέχρι τις 6 Ιουλίου 2011 και την απόφαση της 123η Συνόδου της ΔΟΕ στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής.
Όμως μέχρι τότε πολλά έχουν να κάνουν οι πόλεις που θα είναι υποψήφιες και που μπορεί να έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, όμως τα… γραφειοκρατικά άρχισαν μόλις χθες.
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας που αρχίζει με ένα γράμμα σε όλες τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που τις καλεί να εκδηλώσουν συμμετοχή – εάν επιθυμούν- καθώς και το όνομα της πόλης. Η απάντηση θα πρέπει να φτάσει στη ΔΟΕ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2009.
Μετά από τις 12-28 Φεβρουαρίου 2010 εκπρόσωποι των πόλεων θα συμμετέχουν ως παρατηρητές στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Βανκούβερ.
Μέχρις τις 15 Μαρτίου 2010 θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τον φάκελο συμμετοχής. Τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι και τον Ιούνιο του 2010 η ΔΟΕ θα εξετάσει τις αιτήσεις και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στο τέλος του μήνα θα ανακοινώσει η ΔΟΕ τις τελικές υποψηφιότητες – τέσσερις ή πέντε.
Έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, ενώ η δεύτερη αρχίζει το 2011.
Στις 11 Ιανουαρίου η θα υποβληθούν οι φάκελοι υποψηφιότητας των πόλεων και η χρηματική εγγύηση – περίπου 250.000 δολάρια -, ενώ από τον Φεβρουάριο μέχρι και το Μάρτιο του 2011 η επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ θα περιοδεύσει στις πόλεις και θα ελέγξει όλα τα στοιχεία του φακέλου προκειμένου να υποβάλει την έκθεσή της.
Ένα μήνα πριν την 6η Ιουλίου 2011, ημέρα της απόφασης όλα τα μέλη της ΔΟΕ θα πάρουν στα χέρια τους την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΔΟΕ ώστε να αποκτήσουν άποψη, θετική ή αρνητική.
Εδώ και καιρό τέσσερις πόλεις έχουν ήδη πάρει θέσεις. Το Μόναχο έχει ορίσει πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης την Καταρίνα Βίτ, ολυμπιονίκη στο καλλιτεχνικό πατινάζ, έχει εξασφαλίσει τη χορηγία της BMW μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ και έχει κάνει διαγωνισμό για το λογότυπο.
Οι άλλες πόλεις είναι πιο πίσω, όμως αυτό δεν λέει τίποτα, αφού επίσημα η διαδικασία μόλις ξεκίνησε.
Η πόλη Ανσί (φωτό σήμα) στη Γαλλία, η ΠιονγκΤσανγκ στην Κορέα και το Τρόμσο στη Νορβηγία είναι οι άλλες τρεις που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους. Πληροφορίες υπήρχαν για το Σαντιάγκο στη Χιλή και για την Καμπάλα, στην Ουγκάντα, όμως το τελευταίο διάστημα δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να δούμε και άλλες υποψηφιότητες.