Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ρογκ μίλησε για «ντέρμπι» και «κάλυψε» Ομπάμα

Η επιλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 είναι «ντέρμπι» και τίποτα δεν έχει «κριθεί».
Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ ενόψει της ψηφοφορίας στις 3 Οκτωβρίου στη Κοπεγχάγη. Βέβαια ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τις πραγματικές πιθανότητες που έχει κάθε μία από τις τέσσερις πόλεις – Σικάγο, Μαδρίτη, Ρίο ντε Τζανέριο και Τόκιο – όπως και τους συσχετισμούς με τα λόμπι για την ψηφοφορία.
Όμως δεν μπορεί να πει τίποτε διαφορετικό, διότι αν το έκανε τότε θα τον κατηγορούσαν ότι ασκεί επιρροή στα μέλη της ΔΟΕ.
Ακόμα μιλώντας στο «AP» υποστήριξε ότι η νίκη θα κριθεί με ελάχιστες ψήφους στον τελικό γύρο, ενώ αναφέρθηκε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Είπε ότι είτε πάει ο Ομπάμα στην Κοπεγχάγη, είτε όχι, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα και ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το αν θα εμφανιστεί τελικά.
Μάλιστα στην προσπάθειά του να «καλύψει» τον Μπαράκ Ομπάμα σε περίπτωση που δεν πάει έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι ηγέτες των χωρών που διεκδικούν Ολυμπιακούς δεν είναι υποχρεωμένοι να παραβρεθούν.
Όμως – πάντα υπάρχει ένα όμως – ο πρόεδρος της Βραζιλίας και ο Βασιλιάς της Ισπανίας θα είναι παρόντες. Παρόντες ήταν και ο Τόνι Μπλερ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν Λονδίνο και Σότσι κέρδισαν τους Αγώνες του 2012 και του 2014 αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο των G20 στο Πίτσμπουργκ, ενώ η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ είναι υπέρ του ταξιδιού Ομπάμα στη Δανία έστω και για λίγες ώρες.
Πάντως ο Ομπάμα θα δεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο τα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας μαζί με την Επιτροπή Διεκδίκησης «Σικάγο 2016», ενώ ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο ότι η σύμβουλός του Βάλερι Τζάρετ που την έχει ορίσει ως σύνδεσμο με την Επιτροπή Διεκδίκησης θα είναι στην Κοπεγχάγη.