Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ο… θεατής που κέρδισε 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια

Ελάχιστοι τον γνωρίζουν στην Ελλάδα. Το greek-olympics.blogspot.com παρουσιάζει την ιστορία του Τζον Μπόλαντ. Ο Βρετανός Μπόλαντ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 και σήμερα συμπληρώνονται 139 χρόνια από τη γέννησή του το 1870.
Φοιτητής στην Οξφόρδη εκείνο το διάστημα μελετούσε την Ελληνική μυθολογία, άκουσε για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.Ταξίδεψε λοιπόν στην Αθήνα για να τους παρακολουθήσει ως θεατής.
Μέχρι τη στιγμή που ο φίλος του, Θρασύβουλος Μάνος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών τον έγραψε για να αγωνιστεί στο τένις.

Εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με δερμάτινα παπούτσια με τακούνι, όπως ήταν τα παπούτσια περιπάτου της εποχής, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να κερδίσει δύο πρώτες θέσεις στο τένις, μία στο απλό και μία στο διπλό μαζί με τον Φρίντριχ Τράουν.
Στη συνέχεια ο Μπόλαντ έγινε μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πρωτοστάτησε στην ιδέα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας και την καθιέρωση τη Ιρλανδικής γλώσσας. Πέθανε στις 17 Μαρτίου 1958 σε ηλικία 88 ετών.